Home SoortenVaste planten De pannenkoekplant, een speciaal plantje met de nodige verzorging

De pannenkoekplant, een speciaal plantje met de nodige verzorging

by Rosalyn van Moorselaar
De pannenkoekplant, een speciaal plantje met de nodige verzorging

De pannenkoekplant wordt ook wel de Chinese geldplant of de Chinese Missionary plant genoemd en dat maakt al duidelijk dat deze mooie kamerplant uit China stamt, uit het gebergte van de provincie Yunnan om precies te zijn. Volgens de overlevering is de eerste pannenkoekplant in 1946 meegenomen naar Europa door een Zweedse missionaris. Er wordt ook beweerd dat als je een muntstuk in de aarde bij de pannenkoekplant stopt, welvaart je huis zal binnenkomen. Niet geschoten is altijd mis zullen we maar zeggen. De Nederlandse naam is wel duidelijk als je kijkt naar die grote ronde groene bladeren op dunne steeltjes.

Waar te koop?

De Pilea peperomiodes is een verwant van de brandnetel maar is zelf niet giftig. De plant is inmiddels helemaal ingeburgerd in Europa en is dan ook bij Intratuin en iedere winkel met een redelijk assortiment te koop. De decoratieve donkergroene bladeren passen zowel in een klassiek als een modern interieur. De pannenkoekplant kan behoorlijk groot worden en is ook in kantoorgebouwen een graag geziene decoratie. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is gevonden, denken kenners dat de pannenkoekplant een van de meest productieve luchtzuiveraars is in het plantenrijk. Het is dus een goed idee om er een aantal in je kamer neer te zetten.

Lees ook: Alles over de bloei en verzorging van de magnolia

Verzorging van de pannenkoekplant

De pannenkoekplant geeft de voorkeur aan een lichte plek, maar houdt beslist niet van de felste middagzon. Zodra de plant het te heet krijgt, gaan de bladeren verschrompelen. Als ze te weinig licht krijgen, worden de bladeren slap en geel. Het is dus wel een plant die precies de goede plaats in huis nodig heeft om er op zijn best uit te zien.

Pannenkoekplant

Ook wat water geven betreft is de pannenkoekplant relatief veeleisend. Als de wortels in te vochtige grond komen te staan, ontwikkelen die zich niet meer en wordt de plant al snel lelijk. Maar twee dagen droog kan voor de pannenkoekplant ook al funest zijn. Je moet deze plant dus beslist de nodige aandacht geven. Het beste is om te plant water te geven en daarna te wachten tot de bovenste twee centimeter van de potgrond weer droog zijn voor de volgende lading water. Als je er eenmaal het gevoel voor hebt gekregen, lukt het wel.

Voeding, stekken en snoeien

In de lente en zomer kan je pannenkoekplant iedere twee weken wel wat voedsel gebruiken. Gebruik nooit meer dan op de verpakking staat aangegeven omdat de wortels daar niet goed tegen kunnen.

Rond de moederstam groeien kleine plantjes. Als je de plant wilt gaan stekken laat je deze doorgroeien tot de ongeveer 4 centimeter hoog zijn. Daarna verwijder je ze met een scherp mes en zet ze op water. Ververs regelmatig het water tot er een hoeveelheid wortels is gevormd die ongeveer vergelijkbaar is met de plant en zet deze dan in een klein potje met aarde.

De pannenkoekplant groeit een beetje als een palm. De top wordt steeds hoger en de onderste bladeren vallen af. Snoeien is dus niet mogelijk en het is normaal dat de onderste bladeren verwelken.

 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment