Home SeizoenenHerfst De strijd tegen onkruid

De strijd tegen onkruid

by Sander
De strijd tegen onkruid

Het zal je misschien verbazen dat onkruid geen aparte categorie planten is. Normaal gesproken wordt met onkruid het soort planten bedoeld dat snel groeit, moeilijk te verwijderen is en tot last is. Maar of een plant tot last is, is subjectief. Sommige mensen zullen brandnetel als onkruid bestempelen, terwijl anderen er graag soep van maken en de plant niet willen missen in hun tuin. Wat voor de een onkruid is, hoeft het voor de ander dus niet te zijn. Onkruid verwijderen is hoe dan ook het meest ondankbare klusje binnen het tuinieren.

Onkruid voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het bedekken van de bodem tussen de planten kan hierbij helpen. Bij het gebruik van schelpen, schors of bodembedekkende planten is er geen ruimte meer voor onkruid. Onder grind kun je een anti-worteldoek gebruiken, waar onkruid niet doorheen kan. Om onkruid tussen tegels te voorkomen kun je het beste eenmaal per week vegen. Op die manier krijgt beginnend onkruid geen kans om verder te groeien. Regelmatig de grond schoffelen is ook effectief om onkruidgroei in de kiem te smoren. Onkruid op het grasveld komt vaak door te kort te maaien. Siergras moet je minimaal 3 cm hoog laten en gras waarop gespeeld wordt 4 cm. Ook voeding voor je gazon kam helpen om kale plekken te voorkomen waar onkruid zijn kans zal grijpen.

Wanneer kun je het beste in actie komen?

Met de hand kun je onkruid altijd verwijderen. Maar om je rug en knieën te sparen kun je ook voor bestrijdingsmiddelen kiezen. Als je dat doet, is de beste periode tussen maart en september. Dan is het onkruid groot genoeg om de middelen op te nemen. Pas op dat het niet te hard waait als je met de middelen in de weer gaat want ze kunnen overwaaien op planten die je intact wil laten. Hetzelfde geldt voor vijvers of ander water: onkruidverdelger moet hier niet in terechtkomen.

Methoden

Onkruid met de hand weghalen is een heel effectieve manier omdat je ervoor kunt zorgen dat je ook de wortel verwijdert. Dat is zeker belangrijk bij hardnekkig onkruid zoals de paardenbloem. Met de hand verwijderen betekent niet dat je geen gereedschap kunt gebruiken. Een andere relatief milieuvriendelijke manier is het gebruik van kokend water. Hierdoor beschadig je het onkruid dusdanig dat het niet meer verder groeit. Je kunt ook aan de slag met een gas- of elektrische brander. Je zult dit wel vaak moeten herhalen om resultaat te bereiken.

Chemische middelen

Chemische middelen kunnen snel resultaat geven. Maar gebruik ze liever niet te vaak want het is niet goed voor insecten en dieren. Kijk uit dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Er zijn kant en klare onkruidverdelgers maar er zijn er ook die je moet mengen met water. Huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals chloor, azijn en zout worden ook wel eens geopperd om onkruid mee te bestrijden maar dat is niet toegestaan. Je gebruikt er al gauw teveel van en dan breng je wel degelijk schade toe aan de natuur.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment