Home TuinklussenMoestuin Deze 5 gezonde groenten kun je eenvoudig zelf kweken

Deze 5 gezonde groenten kun je eenvoudig zelf kweken

by Rosalyn van Moorselaar
Deze 5 gezonde groenten kun je eenvoudig zelf kweken

Wat is er nu meer dankbaar dan lekkere en gezonde groenten kweken in je eigen moestuin. Uiteraard is de bodemkwaliteit erg belangrijk, maar ook het type zaden of planten dat je gebruikt bepaalt de opbrengst in belangrijke mate. Weet je nog niet wat je het beste kunt verbouwen in jouw tuin dan is een bodemonderzoek een optie. Maar vaak kan je al een hele goede indruk krijgen door eens in de buurt rond te kijken en een praatje te maken met andere enthousiaste eigenaren van een moestuin,

Het gebruik van complementaire planten

Planten hebben voor hun groei licht, lucht en bodem nodig. Als de omstandigheden goed zijn, bevordert dat de groei maar zijn er ook kapers op de kust. Al lange tijd weten landbouwers dat je door complementaire planten te plaatsen de oogst kan beschermen zonder gif te gebruiken. Door hun sterke geur verjagen planten zoals anijs, dille en lavendel ongewenste insecten. Koriander lokt met de sterke geur juist weer nuttige insecten.

Een aantal planten biedt bescherming onder de grond door hun wortelgroei. Goudsbloem, basilicum, bonenkruid en bieslook zorgen ervoor dat insecten op afstand blijven en bevorderen ook nog eens de groei van groenten.

Wisselbouw ook in de moestuin

Net als op het land biedt wisselbouw grote voordelen in je moestuin. Maak er een gewoonte van om elk seizoen andere groenten te kweken in je tuin op bepaalde plaatsen. Op die manier duurt het al gauw enkele jaren voordat een bepaalde groente weer dezelfde plaats in je tuin krijgt. Dit bevordert de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem omdat sommige planten de negatieve invloed op de bodem wegnemen die andere planten hebben. Ook zijn sommige groenten echte onkruidbestrijders en andere juist niet. Wisselbouw zorgt ook op dat punt voor meer evenwicht in je moestuin.

Lees ook: Moestuinbak zelf maken doe je met deze tips

5 gezonde groenten kweken via combinatieteelt

Inmiddels is door eeuwen van landbouw in ons land ook bekend dat combinatieteelt grote voordelen heeft. Sommige planten worden sterker, mooier en lekkerder als je ze naast elkaar zet. Ze beschermen elkaar en zijn minder vatbaar voor plagen en ziekten. Ook stimuleren ze de groei van de nabij geplante groenten. Bij combinatieteelt laat je rij voor rij andere groenten naast elkaar groeien. (Bij een grote moestuin kan je ook voor meerdere rijen kiezen). De groentebedden kan je ook afboorden met kruiden. Dat staat goed en heeft ook voordelen voor de groei.

Hieronder tref je een aantal vijftallen gezonde en lekkere groenten aan die je op die manier gemakkelijk kan kweken.

  • Erwten wortel sla komkommer radijs
  • Selderij bloemkool komkommer prei spinazie
  • Bonen aardappel aubergine komkommer bonenkruid

Er is een tijd voor alles

Op een moestuinkalender kan je eenvoudig zien wat de meest ideale periode is om bepaalde groenten te zaaien of te planten. Ook moet je sommige planten eerst onder glas of binnen kweken voordat ze de volle grond in kunnen. Er zijn ook groenten die zeer gevoelig zijn voor een nachtje vorst en dan bescherming nodig hebben. Uiteraard geldt ook hier dat de natuur zich nooit volledig laat sturen en kan jouw ervaring meer betekenen dan alle kalenders.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment