Home SoortenBloemen Giftige planten: deze planten zijn giftig

Giftige planten: deze planten zijn giftig

by Rosalyn van Moorselaar
Deze planten zijn giftig

Planten proberen zich beschermen tegen dieren die ze willen opeten. Sommige doen dat met stekels of een bittere smaak en enkele gebruiken daarvoor gif. Dat gif kan voor diverse dieren, maar ook voor de mens gevaarlijk zijn. Op welke giftige planten moet je dan letten?

Giftige planten voor huisdieren en mensen

Giftige planten voor katten zijn berucht omdat deze huisdieren vaak aan de planten vreten om haarballen kwijt te raken door te braken. Maar er zijn ook giftige kamerplanten voor honden. Dieren die planten eten, herkennen meestal wel de planten die ze beter niet kunnen oppeuzelen, maar ook een konijn kan wel eens het verkeerde groen kiezen. Als je dieren buiten hebt lopen is het altijd verstandig om uit te zoeken of er in de nabijheid planten groeien die giftig zijn voor paarden of bijvoorbeeld ook voor kippen. Als er planten in je tuin staan die gevaarlijk zijn voor mensen, pas dan altijd op met kinderen.

Een aantal giftige planten

Een aantal kamerplanten die in de meeste huiskamers wel voorkomen zijn om diverse redenen giftig voor mensen, katten en voor honden. Let dus altijd op als je de volgende planten thuis hebt staan:

  • Lepelplant of spathiphyllum, deze is licht giftig voor mens en dier.
  • Yucca plant, giftig voor mens en dier. De vezels in de bladeren kunnen de darmen nog extra irriteren.
  • De lipstick plant staat niet bekend als bijzonder giftig, maar verschillende delen zijn niet eetbaar en leveren irritaties op.
  • De calla plant is een populaire nieuwe kamerplant vanwege de mooie kleuren en vormen. Deze plant is echter ook behoorlijk giftig in alle onderdelen.

Tuinplanten waarmee je moet opletten

Gevlekte scheerling

De kans is niet zo groot dat je deze leuke uitziende plantjes in de tuin hebt staan. Mocht dat wel het geval zijn, moet je ze zo snel mogelijk verwijderen. Het is een van de meest giftige planten in Europa. De plant bevat coniine, een stof die al in kleine hoeveelheden dodelijk is voor zoogdieren van klein tot groot.

Oleander

De oleander komt regelmatig voor in tuinen in ons land. De plant is ook zeer giftig. Als een kind per abuis een blaadje of een bloemetje inslikt, kan dat de dood tot gevolg hebben. Wees dus uiterst voorzichtig met deze plant.

Deze planten zijn giftig

Rabarber

De stengels van de rabarber kunnen een lekkernij zijn, maar de bladeren bevatten oxaalzuur en dat is giftig als het in grote hoeveelheden wordt binnengekregen. Als jij rabarber-bladeren aan je konijn geeft, zal deze dat waarschijnlijk niet overleven.

Taxus

De vrolijke besjes van de taxus worden door vogels graag gegeten. Maar voor mensen en andere zoogdieren zijn deze niet bedoeld. Het eten van de besjes, maar ook de bladeren of zaadjes van de taxus kan fataal zijn.

Vingerhoedskruid

Van deze mooie tuinplant worden ook medicijnen gemaakt die bij hartfalen worden gebruikt. Als er met het hart niks aan de hand is, kan je beter het stofje dat de plant bevat niet binnenkrijgen. Voor een volwassene is 2 tot 3 gram van de blaadjes al dodelijk

Blauweregen

Ook een erg populaire plant maar wel eentje met gif. De boontjes die de plant vormt zijn zeer giftig voor dieren en ook kinderen kunnen hier ernstige gevolgen van ondervinden.

Met al deze planten is het zaak om goed op te letten, vooral met kinderen en dieren!

Lees ook: 5 planten tegen muggen

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment