Home Tuinklussen Deze voorbereidingen moet je treffen voor het plaatsen van een tuinoverkapping

Deze voorbereidingen moet je treffen voor het plaatsen van een tuinoverkapping

by Sander
Deze voorbereidingen moet je treffen voor het plaatsen van een tuinoverkapping

Het zelf plaatsen van een tuinoverkapping is niet zo ingewikkeld. Je kunt zo’n overkapping tegenwoordig als bouwpakket aanschaffen en zelf monteren. Dit kun je echter niet in je eentje doen. Voor het veilig en correct plaatsen van een tuinoverkapping dien je met tenminste twee personen te zijn. Bovendien zul je de nodige voorbereidingen moeten treffen om alles goed te laten verlopen. Dat begint al bij het gereedmaken van de tuin. Je hebt immers werkruimte nodig!

Terminologie

De begrippen tuinoverkapping en veranda worden door elkaar gebruikt, maar feitelijk wordt hiermee hetzelfde bedoeld. We hebben het hier over een constructie op palen, die aan alle zijden open is en die door middel van een balk aan de gevel van de woning wordt bevestigd. Het is daarom van groot belang dat de gevel vooraf goed geïnspecteerd wordt. Er mogen zich geen obstakels bevinden over de volledige breedte van de tuinoverkapping en de gevel dient goed vlak te zijn op de plek waar de balk bevestigd wordt.

Fundering aanleggen

De palen van de constructie moeten stevig staan en mogen niet verzakken. Houd hierbij rekening met het feit dat ze een behoorlijk gewicht moeten dragen. Neem een draaggewicht van 750 kilogram per paal als uitgangspunt. Afhankelijk van het type grond en de mate van verzakking/inklinking kan het nodig zijn om eerst een fundering in beton te storten. Tevens is het van groot belang dat deze fundering goed waterpas aangelegd wordt. Doe je dit niet, dan zal de gehele constructie scheef komen te staan.

Gereedschap huren

Voor een klus als deze is professioneel gereedschap nodig. Een gemiddelde doe-het-zelver heeft vaak wel wat gereedschap in huis, maar de plaatsing van een overkapping vereist soms net iets meer specifieke apparaten. Die hoef je natuurlijk niet allemaal zelf te kopen. Je kunt gereedschap voor een dag of een week huren, zodat je voordelig kunt werken en toch van alle gemakken voorzien bent.

Veiligheid

Juist bij niet-alledaagse klussen gaan vaak dingen mis, omdat men niet vanuit routine kan werken. Daarom is het zaak om alle veiligheidsregels goed in acht te nemen. Denk daarbij vooral aan het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Neem echter ook de regels met betrekking tot het tillen van de materialen goed in acht. Maak bijvoorbeeld gebruik van een materiaallift/tillift om te voorkomen dat je te zware lasten zelf moet dragen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment