Home Tuintips Diefstal van tuinspullen: wat wordt verzekerd en wat niet?

Diefstal van tuinspullen: wat wordt verzekerd en wat niet?

by Sander
Diefstal van tuinspullen

Het is heerlijk om een tuin te hebben en buiten te genieten. Je hebt dan ook vast tuinmeubels op je terras staan en misschien ook wel een parasol. Zo zijn er nog veel meer spullen die in tuinen een plekje hebben, variërend van tuingereedschap tot tuinkachels. In de zomer laat je de tuinmeubels gewoon buiten staan. Ook in de nacht, maar als er een dief langskomt die tuinspullen meeneemt, ben je dan wel verzekerd? Ontdek hier hier.

Tuinspullen en inboedelverzekering

De meeste tuinspullen vallen onder de dekking van de inboedelverzekering, maar niet alles. De inboedelverzekering van Nationale Nederlanden voorziet bijvoorbeeld in een beperkte dekking voor schade aan tuinspullen. Je hebt in dit geval dekking als het gaat om schade aan tuingereedschap, tuinmeubels, vlaggenstokken, zonwering, antennes en wasgoed. Deze tuinspullen vallen onder de dekking van de inboedelverzekering als er schade is door diefstal. Overigens is schade aan je tuinspullen door vandalisme, storm of hevige neerslag eveneens gedekt. Het is altijd aan te raden om bij het afsluiten van een inboedelverzekering te kijken naar de voorwaarden. Dan zie je precies wat er bij diefstal van tuinspullen wel en niet verzekerd is.

Fiets uit de tuin gestolen?

Hoewel het bij veel huishoudens voorkomt dat de fiets de nacht in de tuin doorbrengt, valt de fiets niet onder definitie van tuinspullen. Heb je de fiets niet op slot gezet en tegen de schutting in je tuin aangezet? Als je fiets de volgende dag uit de tuin blijkt te zijn gestolen, is het niet mogelijk de schade vergoed te krijgen via de inboedelverzekering. Fietsen zijn nu eenmaal geen tuinspullen ook al zijn deze regelmatig in de tuin te vinden. Het is overigens weer een ander verhaal als je de fiets hebt geparkeerd in een afgesloten schuur in je tuin. Als je fiets uit een afgesloten schuur in je tuin is gestolen en er zijn sporen van inbraak aan de schuurdeur dan kom je wel in aanmerking voor een schadevergoeding.

Spullen uit tuinhuisje gestolen

Heb je tuinspullen in een tuinhuisje opgeborgen en is er schade aan het tuinhuisje ontstaan? Bijvoorbeeld door inbrekers die niet te zachtzinnig te werk zijn gegaan en tuinspullen hebben meegenomen? In dat geval valt de schade onder de dekking van de inboedelverzekering. Het gaat hier dan om losstaande tuinhuisjes, waarbij de tuinspullen eveneens onder de dekking vallen. Indien een tuinhuis als een vast onderdeel behorende bij de woning in de tuin is verankerd, is er bij schade aan het tuinhuis of de schuur dekking via de opstalverzekering.

Spullen uit woning in de tuin gestolen

Je hebt je laptop normaal gesproken binnen staan, maar misschien je deze op een mooie zomeravond op het terras in je tuin achtergelaten. Een laptop behoort net als een fiets niet tot de categorie met tuinspullen. Indien er sprake is van diefstal van je laptop uit je tuin valt dit niet onder de dekking van de inboedelverzekering. Dat geldt dus eveneens voor je smartphone tenzij je een speciale dekking hebt voor mobiele elektronica. Doorgaans is er dan niet alleen sprake van dekking binnenshuis, maar ook buitenshuis.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment