Home Tuintips Dit is hoe hydrokorrels werken

Dit is hoe hydrokorrels werken

by Sander
Dit is hoe hydrokorrels werken

Als je eenmaal planten in je huis hebt gezet, dan is het slim om je in te lezen over deze planten. Je wil namelijk weten of de planten zonlicht nodig hebben en hoeveel water de planten nodig hebben. En hoe kan je ze het beste verzorgen? Voor een goede verzorging van jouw planten kan je goede potgrond en hydrokorrels gebruiken. Maar hoe gebruik je deze korrels? En hoe kan je jouw gazon met deze korrels bemesten? Dat lees je in dit artikel.

Hydrokorrels voor jouw planten

Hydrokorrels zijn ronde, bruine korrels gemaakt van gebakken klei. Deze korrels worden ook wel kleikorrels genoemd. Bekende merknamen van deze korrels zijn Argex of Lexa, dat betekent ‘licht uitgezet klei aggregaat’. Door verhitting zijn de kleikorrels uitgezet en daardoor zijn ze luchtig, waardoor ze veel vocht kunnen opnemen. Je kunt er verschillende dingen mee doen. Je kan ze in de plantenbak of bloembak stoppen, want dan kunnen planten het water beter opnemen en blijft de plant langer vochtig. Bij andere planten, zoals de Calathea of varens, zorgen de hydrokorrels – die boven op de potgrond worden gelegd – ervoor dat de planten minder snel water nodig hebben.

Hoe gebruik je hydrokorrels?

Er zijn vier manieren om hydrokorrels te gebruiken. Als je de plant in een dichte pot zet, dan is het raadzaam om de hydrokorrels onderin te leggen. De korrels nemen het vocht op en laten het geleidelijk aan weer los. In een dichte pot kan het water niet weg. Kijk wel uit dat je de plant niet te veel water geeft, want dan kunnen de korrels het water niet meer opnemen. Je kan de kleikorrels ook door de potgrond mengen. Hierdoor wordt het water meer gelijkmatig opgenomen. De plant wordt minder snel compact door de korrels. Daarnaast kan je kleikorrels op de potgrond leggen. De werking van hydrokorrels zorgt ervoor dat de potgrond langer nat blijft, want het vocht verdampt minder. Hiervoor is het aan te raden om Pokon te gebruiken. Waarom Pokon potgrond? Met dit merk weet je zeker dat je je planten voorziet van alle nodige voedingsstoffen. In combinatie met hydrokorrels creëer je hiermee de beste omgeving voor je plant.

Gazon bemesten met hydrokorrels

Als je planten volledig in de hydrokorrels zet, dan heet dit hydrocultuur, de plant heeft dan geen aarde nodig. Er ontstaat onder in de pot een reservoir waar je veel water in kunt gieten. De planten die met hydrocultuur behandeld worden hebben minder water nodig. Een gazon bemesten kan je ook het beste met hydrokorrels doen. Je strooit eerst de mest uit, vervolgens gooi je gelijkmatig de korrels eroverheen. De korrels zorgen ervoor dat water wordt opgenomen en dat het gazon vochtiger blijft. Je hoeft het gras dan niet elke dag met water te besproeien.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment