Vooral in grote steden zie je het steeds vaker: het dakterras. De ruimte is schaars en er is maar weinig groen in de stad. Het is dus een uitstekend idee om jouw dakterras te vergroenen. Niet alleen ziet dit er schitterend en natuurlijk uit, maar ook blijft jouw woning koeler bij hitte en help je de insecten gigantisch. Dit is hoe je een groen dakterras ontwerpt.
Start met een plan
Heb je op dit moment nog geen dakterras? Dan kan het zijn dat je hier nog een vergunning voor aan moet vragen. Check dit altijd voordat je aan de slag gaat, want als je een omgevingsvergunning nodig hebt en zonder vergunning al begint met de werkzaamheden kan het zijn dat je het dakterras weer af moet breken. Hou rekening met de omgeving bij de aanvraag van de vergunning. Zijn de buren akkoord en past je aanvraag in het bestemmingsplan? Dan kun je aan de slag met de berekeningen.
Berekeningen voor zware objecten
Voor de inrichting van je dakterras heb je naar alle waarschijnlijkheid wat zware objecten nodig, zoals een jacuzzi, buitenkeuken of de beplanting. Om te bepalen waar je deze objecten gaat plaatsen, moet je het draagvermogen van het oppervlakte meten. Een dak is namelijk berekend op variabele belasting, terwijl daar nog een puntlast bijkomt als je hier vaste objecten op plaatst. Dit is onder andere bepalend voor het totale draagvermogen.
Groene delen
Je kunt jouw dakterras op verschillende manieren mooi vergroenen. Jochem Kaastra van Adviesjagers geeft als tip om binnen en buiten met elkaar te verbinden door slim gebruik te maken van plantenbakken. ‘Je dakterras grenst vaak aan een ruimte, zoals de slaapkamer of keuken. Door een paar mooie blikvangers, zoals een kleurrijke hortensia in een mooie plantenbak, in het zichtveld te hebben staan haal je buiten naar binnen. Binnen kun je weer werken met dezelfde kleuren en vormen om een eenheid te creëren.’
‘Biedt jouw dakterras juist een panoramisch uitzicht? Dan wil je dit natuurlijk behouden en plaats je objecten zo dat ze dit uitzicht juist benadrukken. Materiaalkeuze en styling maken het ook mogelijk om ruimtes met elkaar te verbinden. Dit doe je bijvoorbeeld door het gebruik van kleuren die ook binnen zijn toegepast of door het doortrekken of laten matchen van de vloer. ‘
Weersinvloeden
Bij de aanleg van je dakterras zal je altijd rekening moeten houden met de Nederlandse weersomstandigheden en de afwatering. Het water moet weg kunnen lopen, waarbij de keuze van ondergrond belangrijk is. Door voldoende open punten te hebben in het oppervlakte voorkom je wateroverlast en hou je droge voeten. Kies ook voor een aantal winterharde potplanten als je deze niet wilt verplaatsen in de winter.
Helemaal groene daken, zoals een sedumdak of daktuin, helpen juist mee om een deel van het hemelwater op te vangen. Een aantal gemeentes geven subsidie voor een groen dak. Ook als je een aantal planten hebt staan op je dakterras helpen deze mee aan het opvangen van regenwater. De plantenwortels en de potgrond houden het water namelijk vast en geven dit langzaam weer af.