Niets brengt je tuin zo tot leven als een vijver met vissen, kikkers, insecten, berm- en waterplanten. Veel mensen zien ertegenop omdat ze denken dat het veel onderhoud vergt of dat hun tuin te klein is voor een vijver. Niet is minder waar. Met een paar minuten per dag en de juiste apparatuur valt het onderhoud reuze mee terwijl je er echt heel veel plezier van kunt hebben. Bovendien zijn er vijvers in alle soorten en maten. Van heel groot tot piepklein. Ook qua vorm is er een enorme keuze. Zo zijn er voorgevormde ronde, vierkante of rechthoekige kunststof vijverbakken. Er is ook speciale folie voor een vijver in je tuin. Zelfs van een flinke ton kun je een klein vijvertje maken. Wat voor jouw tuin de perfecte vijver is en welke vijverbenodigdheden je nodig hebt ligt aan verschillende factoren. Hoeveel ruimte heb je? Hoeveel tijd heb je? Welke vissen vind je leuk? En wat is je budget? De vijver-experts van vijverspeciaalzaak Skimmer geven je hieronder handige tips om de vijver te vinden die jouw tuin helemaal afmaakt.
Vijver in vorm
Het makkelijkste is om een vijverbak in een bepaalde vorm te kopen en die in te graven in je tuin. Meestal zijn deze vervaardigd van polyethyleen of polyester. Over het algemeen zijn deze vijverbakken niet zo heel diep waardoor niet alle vissen geschikt zijn om hierin te houden. Om te beginnen moet je van tevoren inschatten hoe groot een vijver in jouw tuin maximaal kan zijn. Aan de andere kant van een te kleine vijver helemaal weg in de rest van de tuin. Vaak hebben voorgevormde vijvers een zogenaamde biorand waarmee de eigenlijke vijver overgaat in een soort minimoeras. Door die rand aan te kleden met zand, keien, tegels of natuursteen laat je de overgang van water naar land natuurlijk verlopen.
Vijver van folie
Met folie ben je helemaal vrij om je vijver in elke vorm en van elk formaat te realiseren. Terwijl je een voorgevormde vijverbak gewoon ingraaft, heeft een vijver van folie letterlijk iets meer voeten in aarde. Bedenk van tevoren goed hoe groot de vijver moet worden en welk formaat je nodig hebt. Denk ook aan de overlap op de oever. Vergeet niet de verschillende niveaus aan te brengen als je een gat graaft voor de verschillende waterplanten. Daarnaast kan het nodig zijn om een als extra bescherming een zogenaamd veiligheidsvlies te plaatsen om lekkage te voorkomen. Het spreekt voor zich dat je ook voorzichtig moet zijn met scherpe stenen in de buurt van een folievijver.
Prachtige planten
Verschillende waterplanten gedijen het beste op verschillende dieptes. Meestal zijn er een paar niveaus waar je waterplanten kunt planten zodat je door de hele vijver heen begroeiing hebt. De rand die rond de vijver loopt is heel geschikt voor planten die houden van een semivochtige omgeving. Het is sowieso een goed idee om aandacht te besteden aan de oever van je vijver. Met planten en stenen voorkom je dat los zand in het water terecht komt.
Vijver vol vissen
Net als in de vrije natuur zijn er nogal wat verschillende vissen die je in je vijver kunt houden. De ene soort groeit sneller dan de andere en weer een andere vis gedijt alleen in scholen. Laat je vooraf goed adviseren welke vissen geschikt voor jou zijn. Planten en vissen blijven gezond wanneer je een goede vijverpomp en UVC-lamp installeert. Op die manier wordt het water doorlopend gezuiverd en krijgen de vissen voldoende zonlicht.