Home Tuintips Dit zijn de kenmerken van een spie overkapping

Dit zijn de kenmerken van een spie overkapping

by Sander

Een overkapping wordt steeds meer populair in ons land, een snelle blik in je buurt zal dat bevestigen. Het is ook prettig om lange warme zomerdagen door te brengen in de tuin. Als het dan wat minder mooi weer is, kan een overkapping zorgen dat je toch buiten kan zijn en beschut zit. Een overkapping (laten) maken is geen erg moeilijke klus. Er kan echter wel het een en ander misgaan. Met de onderstaande tips kan je dat voorkomen.

1. Een zijspie met polycarbonaat

De zijkanten openlaten bij een overkapping in ons land is vaak geen goed idee tijdens kille dagen met veel wind. Kies dan voor een spie overkapping. Met een spie wordt bedoelt de afsluiting van de schuine zijkant van uw overkapping bij een muur of een hek. Dit gebeurt met polycarbonaat. Een handige doe-het-zelver kan hiervoor een bouwpakket aanschaffen. Het kan uiteraard ook tegelijkertijd worden gedaan bij het plaatsen van een nieuwe overkapping.

2. Zonwering

Een transparante overkapping kan een zeer stijlvolle indruk maken en zorgt uiteraard voor een zeer aantrekkelijke zitplaats. Maar als de zijkanten zijn afgesloten zorgt de zon ook op een relatief koele dag al voor erg veel warmte onder de afkapping. Tijdens de zomer is zonwering eigenlijk een noodzaak om een acceptabele temperatuur voor een zitplaats onder de overkapping te realiseren. Dit wordt regelmatig over het hoofd gezien.

3. Schaduwwerking

Overkappingen zijn er in allerlei soorten en maten. Een overkapping van een niet-transparant materiaal zorgt voor voldoende schaduw om ook op warme dagen buiten te kunnen genieten. Die schaduw beperkt zich echter niet tot het terras maar komt ook in uw kamer. Let er bij de keuze van het materiaal dan ook goed op wat dit betekent voor de rest van de woning. Er zijn diverse opties om zowel licht als schaduw te realiseren mits gewenst.

4. Verlichting

Verlichting onder de overkapping zorgt ervoor dat je vele uren extra buiten kan zitten. Met de nieuwe LED verlichting is dat een praktische en goedkope optie. Je kan de lampen meteen bij de plaatsing van de overkapping laten aanbrengen. Dat kan ook later als je een beetje handig bent. Wist je dat een normale LED lamp onder je overkapping ongeveer € 2 aan elektriciteit kost als je deze gedurende een jaar iedere dag 3 uur laat branden? Daarnaast kan je uiteraard ook kiezen voor solar verlichting. Dan heb je er jaren geen omkijken meer naar.

5. Verwarming

Wil je ook in de killere seizoenen buiten zitten onder de overkapping? Dan is verwarming de manier om het comfortabel te houden. Er zijn diverse terrasverwarmers op gas en elektriciteit. Het is de bedoeling om de gehele ruimte zoveel mogelijk gelijkmatig te verwarmen. Hiervoor is een juiste plaatsing van de verwarmingselementen noodzakelijk. Het vermogen dat je nodig hebt, wordt in de eerste plaats bepaald door de ruimte onder de overkapping.

  • Bij 6 m2 of minder: 2.000 W
  • 6 tot 8m2 : 3.000 W
  • Meer dan 8 m2: 4.000 W

Let bij plaatsing van hangende terrasverwarmer erop dat deze zeker op 2,50 meter hoog hangt en niet te dicht op de overkapping.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment