Home Tuintips Dit zijn dé tuintrends van 2022

Dit zijn dé tuintrends van 2022

by Sander
grindterras

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat we weer graag in de tuin zitten. Heerlijk genieten van het mooie weer in je eigen tuin. Extra genieten doe je als je tuin goed bij ligt. Een goed onderhouden tuin met veel aandacht voor details, groen en trends kan voor extra plezier in de tuin zorgen. Maar wat zijn nu de trends voor in de tuin in 2022? Wij zetten de leukste trends van dit jaar op een rij, zodat jij hier hopelijk wat inspiratie uit kunt vinden en in je eigen tuin kan toepassen.

Functioneel groen

Groen in de tuin, in de vorm van bomen, planten, bloemen of struiken, kan natuurlijk heel mooi zijn in de tuin. Echter, groen kan ook een andere functie hebben, namelijk een praktische functie. Denk daarbij aan een coniferenhaag om twee gedeelten van de tuin van elkaar te scheiden, een boom die als schaduwplek in een zonnige tuin zorgt of een moestuintje die voor vers eten op tafel zorgt. Het toepassen van functioneel groen is één van de trends van dit jaar en wordt door veel mensen toegepast in hun achtertuin.

Kleur

Kleur in de tuin is helemaal trendy dit jaar. Het toepassen van kleur is iets waar je tuin een vrolijk karakter van kan krijgen. Dit past heel goed bij de positieve gedachten die veel mensen van het zomerse weer krijgen. Dit gevoel kan versterkt worden door een aantal vrolijke kleuren. Kleuren kun je op verschillende manieren toepassen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan leuke gekleurde kussens op je tuinset, mooie plantenbakken met kleurrijke bloemen aan de schutting hangen of door het plaatsen van boompjes met mooie gekleurde bladeren.

Duurzaamheid

Als je gaat voor een mooie, praktische en kleurrijke tuin is dat niet altijd even duurzaam. Toch hebben steeds meer mensen duurzaamheid als belangrijk aandachtspunt in gedachten bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Duurzaamheid kun je op verschillende manieren laten terugkomen in je tuin. Denk bijvoorbeeld veel groen te plaatsen waar insecten zich erg thuis voelen. Ook kan het plaatsen van groen helpen bij afwatering. Een tuin met alleen tegels zorgt voor minder waterafvoer bij een flinke regenbui. Daarmee wordt ook het riool meer belast en vinden meer overstromingen plaats.

Een andere uitdaging bij het aanleggen van een nieuwe tuin, is er voor zorgen dat alles goed op elkaar aansluit. Verschillende elementen kunnen zorgen voor een wildgroei aan stijlen in je tuin, waardoor het eindresultaat vaak wat minder mooi is. Zo kunnen bepaalde kleuren in je tuin veel beter bij elkaar passen dan andere kleuren. Daarnaast is het aan te raden om vooraf een goed plan te maken over de indeling. Het zou vervelend zijn als je er later achter komt dat je het gazon liever op een andere plek wilde, omdat er veel tijd en moeite gaat zitten om dat weer om te draaien. Twijfel je hoe je bepaalde elementen het beste op elkaar kunt laten aansluiten, ga dan online op zoek naar inspiratie of laat je adviseren door een hovenier.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment