Druiven kweken in Nederland lijkt steeds makkelijker te worden en natuurlijk heeft dat ook te maken met de klimaatverandering. Maar druiven zijn ook niet echt veeleisend en kunnen in principe in iedere tuin in Nederland goed groeien als daar een zonnige plek beschikbaar is.
Veel eisen aan de grond worden ook niet gesteld en ook droogte is geen echt probleem al beperkt dat vaak de oogst.
Druiven (Vitis vinifera) online kopen:
De Boskoop Glory
Deze druif zal je niet in de winkel aantreffen. De smaak is verfijnd en deze blauwe druif doet het ook goed in ons land. Omdat de schil erg dun is, kan de druif slecht worden vervoerd. Voor consumptie of verwerking direct na het plukken is deze zeer geschikt.
Druiven zijn gevoelig voor schimmel en meeldauw, kijk bij het kopen dus goed of de plant echt gezond is. Veel vraagt de druif zoals gezegd niet. Een schepje kalk in de winter en een klein schepje koemest in het voorjaar is het enige wat deze snelle groeier van je verlangt. Druiven zijn zelfbestuivers, dus als je maar één zonnig plekje beschikbaar hebt, is dat geen probleem om een oogst te mogen verwachten. De druivenplant groeit ook goed op het mengsel van zand en klei waar de bodem van de meeste tuinen in Nederland uit bestaat. De oogst kan je vers eten, er jam van maken of ze drogen tot rozijnen. Wijn maken is niet mogelijk als de grond niet voldoende kiezel en kalk bevat.
Het snoeien van de druivenplant
Wanneer druiven snoeien? Een druif moet je in principe twee keer per jaar snoeien om een mooie, volle plant te krijgen. In de zomer om de lange scheuten een beetje in te korten. Vaak is dit ook nodig, omdat de plant snel andere planten overwoekert. Ook in de winter is een snoeibeurt nodig. In december ga je voor de tweede keer de druiven snoeien. Op dat moment is alle blad gevallen en kan je de structuur van de druivenplant goed zien. De basis van iedere druivenstruik wordt gevormd door een paar lange hoofdtakken (gesteltakken) en veel zijtakken. In de winter snoei je die zijtakken terug tot twee ogen oftewel verdikkingen. Ben je niet geheel zeker, kijk dan op een instructievideo hoe je ogen kunt herkennen. Op die zijtakken vormt de druif in het voorjaar weer uitlopers en later de bloemen en vruchten. Wacht nooit met snoeien tot na de kerst, doe je dat wel dan loop je het risico dat de takken gaan ‘bloeden’. Dat kan het einde betekenen van je druivenplant. Snoeien van de druif is niet echt moeilijk, maar de juiste timing is erg belangrijk.
Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:
Tip
Als je een druivenstruik in het najaar koopt en plant, heeft deze de hele winter om goed te wortelen. De wortels van druiven gaan erg diep en dat kost tijd. Bij het planten is er van belang dat de kluit goed nat is, zet die dus een tijdje in een emmer water. Verzorging heeft ook een nieuwe struik niet echt nodig. In het voorjaar, meestal in maart kan je wel zien of de struik zich goed heeft ontwikkeld want dan moet de groei fors worden. In het najaar en het laatst in oktober kan je de eerste oogst tegemoetzien.
Lees ook: Handleiding bij het snoeien van een pruimenboom