Home SoortenDieren Een beestenboel in je tuin

Een beestenboel in je tuin

by Sander
Een beestenboel in je tuin

Voor de dierenliefhebber kan het een leuke uitdaging zijn om je tuin zo diervriendelijk mogelijk te maken. Zo nodig je in de vier seizoenen verscheidene dieren uit om in je tuin te komen wonen. Om te kijken of je aanpassingen resultaat opleveren kan het leuk zijn om een logboek bij te houden. Hierin noteer je welke dieren je allemaal ziet, wat hun lievelingsplekjes zijn, onder wat voor weersomstandigheden ze zich tonen etc.

Vogels

Hoe leuk zou het zijn als er een vogel jouw tuin tot broedplaats kiest? Je kunt een nestkastje ophangen om de kans te vergroten. Zorg dat katten hier niet bij kunnen komen. Je kunt vogels helpen met het bouwen van hun nest door op een schoteltje wat veertjes, wol of haar neer te leggen. En een bakje water kunnen ze gebruiken om zich te wassen of te drinken. Een rommelhoekje met hout en snoeiafval kan insecten zoals pissebedden en oorwurmen aantrekken die weer vogels lokken. In de winter kun je vogels bijvoeren met pindaslingers, speciale vogelpindakaas of vetbollen.

Rupsen en vlinders

Vlinders kun je lokken met bloemen, fruit of suikerwater. Het boomblauwtje is dol op klimop. Denk ook aan de rupsen want als je tuin alleen aantrekkelijk is voor vlinders, zijn ze zo weer weg. Als je een moestuin hebt, kun je met koolplanten koolwitjes lokken en de koninginnenpage zal op peen afkomen. Rupsen houden van brandnetels en gras dus het kan lonen om niet te vaak of niet alles te maaien. Om te voorkomen dat je eitjes weghaalt, kun je beter niet snoeien in de zomer.

Egels

Om egels in je tuin te verwelkomen, moeten ze er wel kunnen komen middels bijvoorbeeld een natuurlijke heg. Als je een hek hebt, kun je er een opening in maken. Egels verblijven graag in een nest van bladeren of composthoop. Ze kunnen uit een vijver drinken of je zet een schaaltje water voor ze neer (een melk!). Je kunt ook speciaal egelvoer kopen om ze te verwennen.

Kikkers en padden

Een vijver biedt natuurlijk een mooie woonplaats voor kikkers en padden. Om hier kikkers in te krijgen, kun je wat kikkerdril in de vijver stoppen. De kikkers zullen het jaar erna terugkeren naar hun geboorteplaats. Stenen aan de rand van de vijver bieden de amfibieën een plek om in de zon te zitten. Als reigers een gevaar vormen, kun je een reigerbeeld neerzetten. Je kunt een onderkomen voor een pad creëren door een bloempot op zijn zijkant neer te leggen en een beetje in te graven in wat aarde. Bedek hem dan van binnen met bladeren, compost of mos.

Dieren die je niet wilt uitnodigen

Uiteraard wil je niet alle dieren in je tuin verwelkomen. Het beste kun je ongewenste dieren bestrijden met hun natuurlijke vijand. Als je bijvoorbeeld zorgt dat egels en vogels graag in je tuin komen, zal je van slakken weinig last hebben. En om bladluizen te weren is het handig om lieveheersbeestjes aan te trekken met veel bloeiende bloemen. Als je veel mieren in je tuin hebt, kun je die in het geval van bladluis beter ook bestrijden want mieren eten graag de larven op van lieveheersbeestjes.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment