Home Tuintips Een vlonder maken, kies ik voor composiet of voor hout?

Een vlonder maken, kies ik voor composiet of voor hout?

by Sander
Een vlonder maken, kies ik voor composiet of voor hout

Nu het voorjaar zich binnenkort weer aandient, is het tijd om je tuin zomer-klaar te maken. Zo kun je straks weer genieten van je tuin met lange zomeravonden op je terras, balkon of veranda. Je kunt je tuin helemaal zomer-klaar maken, door je tuin, of een gedeelte van je tuin, te voorzien van een nieuwe look en ondergrond. Het gebruik van vlonderplanken kunnen we dan zeer aanraden.

Ben je echter bang dat vlonderplanken snel kunnen verkleuren of gaan verrotten? Dit hoeft tegenwoordig écht niet meer zo te zijn. Het oude vertrouwde hout wordt nog steeds gebruikt,maar met goed onderhoud blijft hout lang mooi en kun je jaren genieten van een houten vlonder.. Er zijn tegenwoordig ook andere materialen, die perfect zijn om een vlonder mee te bouwen. Zo is bijvoorbeeld composiet een veelgevraagd materiaal voor vlonders. Ken je composiet nog niet? Wij leggen snel uit wat composiet is en wat belangrijk is bij het maken van een juiste materiaalkeuze voor je vlonder.

Hout is goud?

Vlonders werden tot voor kort vooral gemaakt van hout, dit geeft een mooie en natuurlijke look aan je tuin. Het heeft echter ook nadelen, zo kan hout gaan rotten en is het gevoelig voor verkleuring. Goed onderhoud kan hier wel het verschil in maken, verdiep je hierin bij de aanschaf van deze vlonderplanken.

Binnen hout zijn er ook verschillen, grofweg kun je ze onderverdelen in hardhout en geïmpregneerd hout. Naast dat dit een kwestie van smaak is, zijn er ook verschillen qua prijs en levensduur.Vuren, Grenen en Douglas hout zijn houtsoorten die minder sterk zijn dan hardhout en worden daarom ook wel zachthout genoemd. Door deze houtsoorten te impregneren, worden deze beschermd tegen bijvoorbeeld houtrot en insecten. Hierdoor krijgen de planken een langere levensduur.

Hardhout gaat langer mee en heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar! Hoe goed het wordt onderhouden speelt hierbij een belangrijke rol. Regelmatig schoonmaken (zonder hogedrukspuit) en in de olie zetten verlengt de levensduur.

Vergeet composiet niet!

Bij je overwegingen om voor geïmpregneerd of hardhout te kiezen moet je deze outsider niet vergeten. Relatief nieuw in de wereld van vlonders is het gebruik van composiet. Bij het maken van composiet is een combinatie van twee soorten materiaal gebruikt, namelijk houtvezel en een thermoplastische kunststof.

Waar hout echt een natuurproduct is en dit vraagt om onderhoud, is composiet een kwalitatief hoogwaardig plastic. Dit materiaal heeft veel minder onderhoud nodig. Composiet gaat daardoor vaak langer mee en zo is het een meer duurzame keuze dan hout. Iets duurder is het dan weer wel, maar het scheelt je dus ook aardig wat werk. Af en toe goed afnemen met wat water en zeep doet al wonderen!

Hebben we je enigszins op weg geholpen? Gelukkig! Want we zijn nog niet eens begonnen over kleur, structuur en afmetingen. Wanneer je rondkijkt op onze site zul je al snel ziendat er enorm veel verschillende opties zijn. . Mocht je hiervoor tips of advies willen, neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment