Home Tuintips Met eenjarige klimmers de hoogte in

Met eenjarige klimmers de hoogte in

by Lara Klaassen

Klimplanten zijn goed in elke tuin en op elk balkon. Ga je met groen de hoogte in, dan creëer je snel afwisseling.  

Door de kleurrijke bloemen en snelle groei, zijn eenjarige klimmers aantrekkelijke sfeermakers op het balkon en terras. Zeker in pas aangelegde tuinen en op saaie balkons, kan je met een verticaal groen eenvoudig en direct sfeer creëren. 

Eenjarige klimmers zaaien en verzorgen

Eenjarige klimplanten kan je zelf zaaien of kopen. Het zaaien van eenjarige klimplanten is makkelijk en kan goed tot begin juni.  Hou de grond goed vochtig en als de plant gaat groeien, is een keer per 2 weken bemesten aan te raden. Denk bij eenjarige klimmers ook aan de ondersteuning van de planten. Bind ze vast met touw of draad. Of leid de plant langs een rek. 

Suzanne met de mooie ogen

Eenjarige klimmers met bloemen

Eenjarige klimmers met bloemen zijn bijvoorbeeld Suzanne met de mooie ogen en Oostindische Kers. Minder bekend is de Kanarische kers: net zo’n makkelijke plant, maar met iets andere bladvorm en schitterende gekuifde gele bloemetjes. Andere eenjarige klimplanten met bloemen zijn de Geurerwt (lathyrus) en Klokwinde (Cobaea). 

Eetbare eenjarige klimmers

Het is ook leuk om eetbare eenjarige klimplanten te planten of te zaaien. Hop (Humulus) groeit snel en geeft bloemen waar je thee van kunt maken. De bloemen van Oostindische Kers zijn lekker in een salade.

Passiebloem heeft prachtige bloemen én lekkere vruchten. Vraag het tuincentrum naar vruchtdragende soorten (zoals Passifloris edulis) en naar een zelfbevruchtende plant, of koop meerdere planten die elkaar bevruchten. Bij zachte winters heb je kans dat deze plant opnieuw groeit het jaar erop.

Komkommer of augurk is een verrassend leuke klimplant voor op je balkon of om een pergola karakter te geven. Kies een soort met minikomkommers en oogst de vruchten als ze klein zijn.

Hop

Creëer een Zuid-Amerikaanse sfeer

Hou je van exotische klimplanten met grote, kleurige trompetvormige bloemen? Dan is de Sundaville iets voor jou. Deze plant heet ook wel Mandeville of Diplademia. In het Nederlands heet de plant Chileense jasmijn. Je koopt de klimplant in het tuincentrum of online.

In het regenwoud van Zuid-Amerika worden deze klimmers al snel 4 meter lang. Ze groeien daar langs bomen. In Nederland kan je de plant het beste langs een steun laten groeien, om drie redenen. Ten eerste geeft een boom te veel schaduw, deze plant wil graag een warme zonnige plek. 

Mandeville

Een tweede reden om de plant langs een rek te laten groeien, is dat je er dan voor kan kiezen om de plant te laten overwinteren. Als je de klimmer in de herfst los snoeit van de steun en binnen laat overwinteren, dan heb je kans dat je het volgend jaar weer van deze plant kunt genieten.

De laatste reden om deze plant een plekje te geven op balkon of terras is, dat je dan beter kan genieten van de geurende bloemen en kleurenpracht. Zo geeft de Mandeville “Diamantian topaze vermillion’ prachtige rode trompetbloemen met een geel hart. Zo’n blikvanger hoort dan ook thuis op een plek waar hij in het middelpunt van de belangstelling staat. 

De eenjarige klimmer Spaanse vlag (Mina lobata) heeft ook exotische bloemen die in kleur verlopen van felrood naar zachtgeel. Een andere eenjarige klimplant met bloemen is de Rhodochiton atrosanguineus, met roze en paarse klokvormige bloemen

Tot slot een eenjarige klimplant met interessant blad én mooie bloemen: de Ipomoea. Er zijn vele soorten en kleuren en je kan ze als plant kopen of zaaien. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment