Met verticaal groen kan je op je balkon met weinig ruimte veel effect bereiken. Het is helemaal tof als dat groen eetbaar is. Wil je ook groenten, fruit en bloemen op je balkon? Zo pak je het aan.
Er zijn twee manieren om een plantentoren op je balkon te realiseren. De eerste en meest logische is aan de wand of muur. Dit zijn warme plekken en het ruimtegebruik is daar het kleinst. De tweede manier is in een pot met meerdere verdiepingen die los op je balkon staat.
Losse pot
Een eetbare plantentoren kan je zelf maken of kopen. Een aardewerken aardbeienpot met meerdere plantgaten is ideaal om los neer te zetten. Vul de pot met aarde en zet daar een etagère op. Bij de kringloopwinkel vind je die vaak ook. Je kan er aardbeien in zetten, maar ook viooltjes doen het goed. De bloemen van het viooltje zijn eetbaar. Op de bordjes van de etagère kweek je tuinkers en bovenop zet je een aardewerken pot met je favoriete eetbare plant.
Los tegen de muur
Je kan ook plantenbakken tegen de muur aanzetten. Voor het verticale effect, span je kippengaas tegen de muur of wand. Aan dit gaas kan je hoger op de muur plantjesbakken bevestigen. Of een plank waar je meerdere kleine potten op zet.
In de plantenbak die op de grond staat, zet je klimmers zoals braam en framboos. Minikomkommers klimmen ook. Kies een soort die geschikt is voor het balkon een niet te zwaar wordt. Of snoei regelmatig om de plant onder controle te houden. In deze bak kan ook snijbiet en pluksla staan.
Muursystemen
Er zijn diverse systemen te koop die je aan de muur kan bevestigen. Er zijn voordelen aan deze kant-en-klare systemen. Ten eerste zien ze er rustig en stijlvol uit. Ten tweede zijn ze voorzien van een goede afwatering. Het water wordt opgevangen in een gootje. Er zijn zelfs systemen te krijgen, die automatisch water geven.
Nadeel is de hoge prijs. Natuurlijk kan je ook zelf een verticale plantentoren maken op je balkon. Met houten bakken. Of met gaas aan de muur, waaraan je plantenpotten met haken bevestigt. Er zijn ook systemen met zakken. Nadeel hiervan is dat het water er doorheen loopt en vlekken en verkleuringen op je muur of afscheiding kan veroorzaken.
Welke eetbare planten zet je erin?
Je balkon is natuurlijk niet een moestuin. Vergeet zware pompoenen en aardappelen. Kies voor kleine planten, zoals aardbei en tomaat. Zet eetbare bloemen zoals viooltje, Borage (komkommerkruid), Oost-Indische kers, roos en lavendel. Ook de bloemetjes van kruiden zijn lekker om te eten, bijvoorbeeld van bieslook of van tijm. Let er bij eetbare bloemen op, dat ze niet bespoten zijn. Kies planten die biologisch gekweekt zijn óf specifiek voor consumptie.
Kruiden zijn leuk om in een verticale balkontuin te zetten. Zoals munt, tijm, rozemarijn. Kies de kleinblijvende soorten, zeker bij rozemarijn kan de plant erg groot worden, afhankelijk van de variëteit.
Tips voor aanleg en onderhoud
Op het balkon is het regelmatig erg warm. Planten zijn nog eens extra gevoelig voor de warmte, doordat ze in potten eerder uitdrogen dan in de volle grond. Met de volgende tips komt het goed. Doe kleikorrels (hydrokorrels) onderin de pot. De kleikorrels houden water langer vast en geven dit terug aan de plant. Geef dagelijks een beetje water, op warme dagen veel water. Bemest de planten regelmatig met een vloeibare meststof.