Home SoortenBloemen Feestelijke voorjaarsbloeiers: bloembollen

Feestelijke voorjaarsbloeiers: bloembollen

by Sander
Feestelijke voorjaarsbloeiers bloembollen

De opvallendste bloeiers in het vroege voorjaar zijn bloembollen! Deze verassend snelgroeiende kleine plantjes dragen opvallend veel en felgekleurde bloemen. Als de eerste bloembolle de kop opsteken, weet je dat de winter voorbij is en het groeiseizoen is begonnen. Hoera!

Snelgroeiers

Bloembollen groeien zo snel omdat de planten na een eerder groeiseizoen hun voedingsstoffen hebben opgeslagen in de bloembol. Zo zijn deze voedingsstoffen in het voorjaar direct beschikbaar om zo snel mogelijk een nieuwe plant te vormen en te bloeien. Na de bloei volgt de zaadverspreiding en als het groeiseizoen weer voorbij is, worden opnieuw voedingsstoffen in de bol opgeslagen. Op deze manier zitten de nutriënten veilig opgeslagen in de grond om het jaar erna weer gebruikt te worden.

Evolutionair voordeel

Voorjaarsbloeiende bloembollen onderscheiden zich van andere plantensoorten in hun vroege en snelle groei. Het grote voordeel hiervan is dat ze concurrentie om licht voorkomen. In het vroege voorjaar zijn de meeste plantensoorten nog niet actief, waardoor er meer zonlicht beschikbaar is voor de bloembollen. Later in het groeiseizoen, midzomer bijvoorbeeld, groeien er veel meer planten, zoals onkruiden, die allemaal een deel van het licht opeisen en schaduw creëren voor de omringende planten. Bloembollen hebben hier weinig last van, omdat ze de eerste zijn!

In je tuin

Hoe werken bloembollen in je tuin? Om ze in het voorjaar te laten bloeien, moet je de bollen in het najaar al planten. Ze hebben een koude periode nodig, waarna het opwarmen in het voorjaar hun signaal is om te gaan groeien en bloeien. Daarom moet je in het najaar aan de slag, nog voor de eerste vorst. Het vergt dus enige oplettendheid en planning om deze verassende bloeiers te verwelkomen in je tuin.

Kiezen en planten

Er zijn een heleboel verschillende soorten om uit te kiezen. Ze hebben verschillende kleuren, hoogtes en bloeiperiodes. Daarnaast hebben ze verschillende eisen qua ruimte en afstand van elkaar en qua diepte in de grond. Echter wijst dit zich allemaal vanzelf. Als je een soort gekozen hebt, vind je de soortspecifieke informatie gewoon op de verpakking. Een vuistregel is dat grote bollen dieper in de grond gaan dan kleine bollen, en dat grote bollen meer ruimte of afstand nodig hebben dan kleine bollen.

Volgende jaren

Tijdens het groeiseizoen maken bloembolplantjes nieuwe bloembollen. Als je één bloembol plant, dan komt er één plant uit, die zijn geproduceerde voedingsstoffen in meerdere bloembollen opslaat. Het jaar erna komen er ook uit de nieuwe bloembollen plantjes. Dan zullen deze bloembollen groeien, als ze genoeg ruimte hebben. Om ze ruimte te geven, kan je ze verplaatsen. Op deze manier vermeerderen bloembollen zich. Daarnaast maken ze van nature ook zaad, waar ook bloembollen uit voortkomen. Dit proces duurt langer en is bij veel gecultiveerde soorten niet meer mogelijk.

Zomerbloeiers

Naast voorjaarsbloeiende bloembollen zijn er ook zomerbloeiende bloembollen. Deze kunnen in het voorjaar geplant worden, na de late vorst. Goede voorbeelden van zomerbloeiers zijn de lelie en de gladiool. Naast bollen, zijn er ook knollen en wortelstokken. Het idee hierbij is hetzelfde: de voedselvoorraad zit onder de grond opgeslagen. ’s Winters sterven de bovengrondse delen af, om in het voorjaar opnieuw te gaan groeien.

Uit huis naar de tuin

Als je bloembollen in huis hebt gehouden en ze zijn uitgebloeid, gooi ze dan niet weg! Plant ze in plaats daarvan in je tuin! Dan komen ze het jaar erna weer vrolijk op en kan je er nog jarenlang van genieten.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment