Home Tuinonderhoud Gazon onderhouden in 4 stappen

Gazon onderhouden in 4 stappen

by Sander
Gazon onderhouden in 4 stappen

Wil jij een mooi en groen gazon? Dan is het van cruciaal belang dat je het gras goed onderhoud. Je kunt het gras laten verzorgen door een tuinman maar het is juist erg leuk en ontspannend om dit zelf te doen. Met onderstaande tips houd jij jouw gazon in uitstekende staat, waardoor je er nog lang van kunt genieten.

Regelmatig maaien

Voor het onderhouden van een mooi en gezond gazon is het belangrijk om regelmatig te maaien. Dit kan met een gewone handmaaier zijn of met een praktische robotmaaier. Voor het gazon geldt dat het niet mogelijk is om te vaak te maaien. Door vaker te maaien maak je het gras namelijk alleen maar sterker. Je hoeft dus niet naar de kalender te kijken om te weten wanneer je jouw grasmat moet maaien, dit zie je gewoon aan de groei van jouw gazon. Snel groeiend gras kan twee keer per week gemaaid worden. Anders is een keer per week voldoende. Het valt aan te raden om gras te maaien als het nat is want dan wordt het netjes gemaaid en nat en vochtig gras verstopt sneller de grasmaaier. Zorg er ook voor dat de grasmaaier scherp blijft door de bladen van de grasmaaier te slijpen.

Sproei met regelmaat

Een gezond gazon heeft water nodig. Regelmatig sproeien is dus uitermate belangrijk. Controleer ook het vochtgehalte van de grond regelmatig. De zomers in Nederland worden steeds warmer en droger en dit valt goed te zien aan het gazon. Er ontstaan gele en droge plekken en de aarde kan op sommige plekken zelfs barsten vertonen als er te weinig wordt gesproeid. Door tijdens warme periodes meerdere malen per week te sproeien voorkom je verdroging. Beginnende verdroging herken je aan een enigszins blauwe gloed over het gazon. Door meteen te sproeien kun je dit voorkomen. Je kunt op ieder tijdstip sproeien, dus ook in de volle zon.

Bemest je gazon tijdens het groeiseizoen

Voor het onderhoud van je gazon is het niet alleen belangrijk om regelmatig te maaien en te sproeien, maar ook regelmatige bemesting draagt bij aan de staat van je gazon. De vuistregel die je hierbij aan kunt houden is dat je iedere 6 tot 8 weken het gazon bemest tijdens het groeiseizoen. Dit is van april tot en met oktober. Deze mest is zo samengesteld dat het de graszoden van alle benodigde voedingsstoffen voorzien. Na het bemesten met mestkorrels dien je het gazon te sproeien als het gras droog is. Dit zorgt ervoor dat de mestkorrels goed oplossen.

Gazon onderhouden in de herfst

Ook in de herfst is het belangrijk om het gazon goed te onderhouden. Het gras groeit wat minder hard waardoor je niet meer zo vaak hoeft te maaien en ook regent het voldoende waardoor je niet meer hoeft te sproeien. In de herfst laten de bomen hun bladeren echter los, waardoor jouw gazon bedolven kan worden onder de bladeren. Hierdoor kan het gras niet meer ademen waardoor het af kan sterven. Door een bladblazer te gebruiken kun je jouw gazon eenvoudig schoonmaken. Hierdoor ziet je tuin er niet alleen netjes uit maar zorg je er ook voor dat je volgend jaar weer van een mooi gazon kunt genieten.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment