Home SoortenHagen Geen grote tuin? Kies voor een compacte haag

Geen grote tuin? Kies voor een compacte haag

by Sander
Geen grote tuin Kies voor een compacte haag

Als u een kleine tuin heeft, zou u wellicht snel de neiging hebben om te denken dat u beperkt bent in uw mogelijkheden. Niets is echter minder waar. Ook tuinen die niet zo groot zijn, kunnen op een mooie manier worden ingericht. U kunt hier zelfs uw erfafscheiding op aanpassen zonder dat u enige concessie hoeft te doen op de uitstraling van uw tuin.

Mogelijkheden om een kleine tuin in te richten

De gedachtegang bij het inrichten van een kleine tuin is net even anders dan bij andere tuinen het geval is. Bij het inrichten van een kleine ruimte is het belangrijk om te denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Met betrekking tot de tuininrichting is het belangrijk om de ruimte niet horizontaal te zoeken maar juist verticaal. Dit betekent in de praktijk dat de tuin op een mooie manier ingericht kan worden als er gewerkt wordt met hoogteverschillen. Door het werken met hoogteverschillen kunt u de (vaak) hokkerige uitstraling van de kleine oppervlakte behoorlijk wegnemen. Daarnaast geeft dit de tuin een speels en verrassend karakter.  

Geschikte erfafscheiding als u geen grote tuin heeft

Uiteraard zal het ook geen moeite kosten om een geschikte erfafscheiding te vinden als u geen grote tuin heeft. Heeft u interesse in een haag als erfafscheiding? Dan heeft u volop mogelijkheden. Het is dan wenselijk om een smalle en compacte wintergroene haag te gebruiken die u handmatig op de gewenste hoogte kunt houden door te snoeien. De keuze voor een brede haag is vaak niet gewenst omdat dit soort hagen uw tuin immers veel kleiner laat ogen omdat deze veel ruimte in beslag neemt. In de meeste gevallen wordt er bij de inrichting van een kleine tuin gekozen voor een bladhoudende haag aangezien deze ook ’s winters dicht en groen blijft. De uitstraling van uw tuin zal gedurende de wintermaanden niet minderen. 

Suggesties voor mooie compacte hagen

Uiteraard kunnen we u diverse suggesties doen van mooie compacte hagen. We brengen dan ook graag de levensboom Martin (Thuja plicata Martin), de Portugese laurier (Prunus lusitanica Angustifolia) en de laurier genolia (Prunus laurocerasus Genolia) onder uw aandacht. Mocht u op zoek zijn naar wat meer contrast komen de Blauwe Californische Cipres (Chamaecyparis Lawsoniana Columnaris) en de Gele Californische Cipres (Chamaecyparis lawsoniana Ivonne) zeker in aanmerking. Last but not least is de Taxus Baccata het vermelden zeker waard. Dit is een ideale haagplant die goed vertakt en zich eenvoudig laat snoeien. Met deze wintervaste taxus ‘Baccata’ geniet u het hele jaar door van beschutting en privacy. De haagplant heeft een geringe onderhoudsbehoefte en kan zich zowel ontwikkelen op een schaduwrijke als een zonnige plek. 

Meer weten over alle soorten hagen? Kijk dan eens op www.haag-heg.nl voor meer inspiratie.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment