Home SoortenBloemen Genieten van hortensiabloemen doe je door goed bemesten

Genieten van hortensiabloemen doe je door goed bemesten

by Rosalyn van Moorselaar
Hortensia bemesten

Waarschijnlijk is de hortensia de meest populaire plant in Europese tuinen. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de bloeiwijze van deze bijzondere bloeier. Er zijn tegenwoordig hortensia’s in allerlei kleuren en hoeveelheid bloemen. Een hortensia hoort niet alleen in elke tuin, maar is altijd tevens een aanwinst voor een terras of balkon. Hoe verzorg je een hortensia? Wanneer moet je een hortensia bemesten?

Een hortensia verzorgen is niet echt bijzonder moeilijk, maar je moet wel op een aantal dingen letten en deze even uitzoeken voordat je ze plant. De goede grond, tijdig snoeien en voldoende water zijn van belang. Ook bescherming tegen late nachtvorst is een must, anders loop je het risico minder bloemen te krijgen nadien. Over het bemesten kun je hierna alles lezen. Als je een hortensia gaat planten kan dat zowel in een pot als in de grond. Denk eraan dat de plant voldoende zon moet krijgen anders zal die niet uitbundig gaan bloeien. Indien de hortensia in de volle zon staat, heeft deze regelmatig extra water nodig. Voor het planten zet je de kluit altijd eerst een paar minuten in een emmer water. Op die manier kan die zich goed volzuigen.

Hortensia bemesten, wanneer en hoe?

Als je ieder jaar weer wilt genieten van die bloemenpracht van je hortensia is bemesten noodzakelijk. Wanneer? Het bemesten van de hortensia’s doe je eind maart of begin april, direct nadat je de planten hebt gesnoeid. Je kan kiezen tussen speciale hortensiamest of gewone organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong en heeft ook voldoende voedingsstoffen en sporenelementen. Denk hierbij aan gedroogde koemest of oude stalmest. De bemesting werkt ongeveer 3 maanden. Halverwege de zomer zijn de hortensia’s weer toe aan een nieuwe portie mest. Gebruik je hortensiamest, kijk dan op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.

Met organische mest krijg je op den duur ervaring met de juiste hoeveelheid. Als je vergeet om in de zomer de bemesting van de hortensia’s toe te passen, zal je dat merken doordat de planten er ‘vermoeid’ gaan uitzien. De bladeren worden dan dofgroen of gelig. Dan moet je snelwerkende hortensia-mest gebruiken. Deze bevat veel magnesium en ijzer. Dat is precies wat de planten hebben gemist als de bemesting in de zomer is vergeten. Een hortensia mest toedienen is ook in die periode belangrijk.

Hortensia mest

De blauwe kleur van de hortensia behouden

Veel tuiniers zijn trots op de felle blauwe kleur van hun hortensia’s. Om die kleur te behouden is het van belang om niet te veel mest te gebruiken. Wil je zeker zijn dat de blauwe kleur niet deels verloren gaat, kies dan bij voorkeur voor speciale hortensiamest en volg zorgvuldig de aanwijzingen wat de hoeveelheid betreft. Als het niet is gelukt om de blauwe kleur voldoende te behouden, moet je voor het volgend seizoen maatregelen nemen. In september strooi je een handjevol aluminiumsulfaat of kali-aluin rond de planten. Je kunt daarvoor ook een speciale ‘blauwmaker’ kopen die dezelfde stoffen bevat. Let op dat je geen bladeren raakt met deze producten.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment