Home Soorten Haagplanten in de tuin

Haagplanten in de tuin

by Sander
Haagplanten in de tuin

Ben je net verhuisd, wil je een nieuw tuinontwerp of is je bestaande haag aan vervanging toe? Als je een nieuwe haag gaat aanschaffen is het verstandig om een aantal keuzes te maken. Een haag is nu eenmaal een onderdeel van je tuin dat na een paar jaar zo is gegroeid dat je beter meteen de juiste kunt kiezen. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

De grondsoort

Sommige haagplanten stellen maar relatief weinig eisen aan de bodem. Dat geldt bijvoorbeeld voor de liguster en de haagbeuk. De meeste haagplanten die het goed doen in ons klimaat verlangen een humusrijke grond die goed waterdoorlatend is. Er zijn er ook een aantal die liever op een wat drogere zandgrond staan. Voorbeelden hiervan zijn de Japanse lariks, de Japanse hulst, de zuurbes en de groene beuk. Heb je een tuin met vochtige kleigrond, dan zijn kornoelje, winterlinde en zuurbes goede opties.

De omgeving (met name de kust)

Aan de kust wonen is uiteraard prachtig als je van de zee houdt. Het wordt echt met enige regelmaat vergeten dat de wind daar relatief veel meer zout bevat dan elders in het land. Veel hangplanten zijn niet goed bestand tegen de zeewind en dat zie je meteen aan de blaadjes bij de Japanse hulst of de taxus. Haagplanten die daar beter tegen bestand zijn, kan je kiezen uit de conifeer, de olijfwilg of de berberis.

Wintergroene hagen

Een wintergroene haag is het meest geschikt indien je houdt van een strakke haag die uiteraard ook in de winter groen blijft. Dat betekent 365 dagen per jaar privacy. Indien er sneeuw valt in de winter is de combinatie van groen en wit uiteraard erg mooi. Voor een wintergroene haag zijn er diverse mogelijkheden: taxus, thuja, hulst en laurierkers.

Een bloeiende haag

Een bloeiende haag is in het algemeen meer informeel dan een groene, al dan niet wintergroen. De bloemen trekken vaak ook nog bijen, vlinders en andere insecten. Hierbij kan je ook nog diverse bloeitijden kiezen. Sommige haagplanten hebben maandenlang bloemen en andere bloeien uitbundig maar slechts een korte periode. De bloemen zijn nu eenmaal bedoeld om de voortplanting te realiseren. De ene plant is daar wat beter in dan de ander. Een haag van rozenstruiken is een optie, maar je kan ook denken aan de vlinderstruik, de gewone sering en de weigelia. Hou er rekening mee dat bloeiende hagen meer onderhoud nodig hebben dan groene.

De grootte van de tuin

Sommige haagplanten groeien snel en worden in een korte periode erg breed. Deze zijn geschikt voor grotere tuinen. Is jouw tuin van beperkter formaat of wil je een relatief kleine haag, dan kan je ook kiezen voor soorten die trager groeien en minder groot worden. Voor een kleine tuin kan je dan denken aan de volgende soorten: sneeuwbes Magic Berry, Japanse hulst en Californische cipres.

Heb jij hierboven de juiste haagplanten voor jouw tuin kunnen selecteren? Kijk anders eens bij de online specialist, de keuze is zeer ruim.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment