Home SoortenBloemen Handig stappenplan bij het stekken van lavendel

Handig stappenplan bij het stekken van lavendel

by Rosalyn van Moorselaar
Handig stappenplan bij het stekken van lavendel

Als je in de zomer wel eens in de Provence bent geweest, kan je die enorme paarse velden vol lavendel eigenlijk niet hebben gemist. Op helemaal precies te zijn, moeten deze planten lavandin genoemd worden. Een hybride soort die daar wordt geplant om lavendelolie van te maken dat vooral wordt gebruikt in de aromatherapie. Echte lavendel groeit meestal alleen tegen berghellingen en werd al door de Romeinen gebruikt om het badwater lekker te laten ruiken.

Lavendel in de tuin

Lavendel is een van de meest geliefde tuinplanten, ze zijn het hele jaar decoratief en hebben mooie, sterk geurende bloemen in de zomer. In ons land zijn het vooral de cultivars zoals de witte en de zachtroze lavendel die het goed kunnen doen in de tuin. Lavendel planten doe je op een zonnig plekje met bij voorkeur goed doorlatende grond die kalkrijk is. Het vormt een mooie combinatie met groenblijvende struiken, zoals Ilex.

Lavendel snoeien

Lavendel moet om de twee jaar gesnoeid worden, bij voorkeur in april. De struik krijgt op de den duur een losse open groeiwijze waarbij in het hart dikke houtige takjes blijven zitten. Hierdoor ontstaan een slordig beeld. Snoeien doe je tot op ongeveer 1/3 deel van de scheuten. Na de bloei kan je de struik nog eens licht terugsnoeien. Als de snoei succesvol is, zal de lavendel compact blijven en uitbundig bloeien. Maar vooral oude struiken verdragen een snoeibeurt vaak slecht.

lavendel stekken

Lavendel vermeerderen of lavendel stekken.

Als de lavendelstruik rommelig begint te worden is het tijd om nieuwe lavendel te kweken. Lavendel stekken hoeft niet moeilijk te zijn als je de volgende stappen volgt.

  1. Vul een aantal zaadbakjes met potgrond gemengd met wat zand en grint. De grond moet goed doorlatend zijn. Lavendel houdt ook van arme grond, vandaar dat er zand kan worden toegevoegd.
  2. Een stek van de struik moet ongeveer 5 tot 8 centimeter lang zijn. De onderste blaadjes verwijder je en de steel wordt schuin afgesneden.
  3. Je plaatst nu de stekjes in de grond tot aan het blad
  4. De zaadbakjes met de stekken moeten in de halfschaduw worden geplaatst. Af en toe water geven als de grond droog wordt. Maak de grond echter nooit te nat.
  5. De stekjes hebben in het algemeen 1 tot 2 maanden nodig om goed te wortelen. Bij de lavendel zal maar een deel van de stekjes aanslaan.

Lees ook: Alles over het zaaien en verzorgen van een zonnebloem

Wanneer moet je een lavendel planten?

Lavendel kweken door de lavendel te stekken is niet echt moeilijk. De beste tijd om stekjes te planten is in het voorjaar, maar het liefst niet te vroeg. Een mooie zonnige plaats in de tuin rond half mei is het ideale moment om je lavendel te vermeerderen.

Tip

Als je een lavendel koopt in het tuincentrum, let er dan op dat het bij voorkeur een Lavandula Augustifolia is. De meest verkochte soort is de Lavandula Intermedia. Deze laatste groeit snel, maar wordt ook gauw kaal van binnen en minder mooi.

Ook op zoek naar een mooie kamerplant? Denk dan eens aan de Senecio Aquarine, een zeer verre verwant van de lavendel.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment