Wanneer je het geluk hebt een grote tuin achter je woning te hebben, kun je daar echt iets heel moois van maken. Maar de kans bestaat dat je geen idee hebt hoe je dat precies moet aanpakken. Want een grote tuin vraagt ook om veel onderhoud. Toch kun je jezelf daarin behoorlijk ontzien, door al direct bij het aanleggen slimme keuzes te maken.
De afmetingen van je tuin
Een doorsnee rijtjeshuis heeft een tuin van ongeveer tachtig tot honderd vierkante meter. Dat wordt niet als een grote tuin beschouwd. Ook als hij twee keer zo groot is, spreken we nog niet van een grote tuin. Pas vanaf 250 vierkante meter beschouwen tuinexperts het als een grote tuin. Natuurlijk kan jouw tuin nog veel groter zijn, want ook tuinen van 1500 vierkante meter komen voor. Zo’n tuin leent zich er uitstekend voor om landelijk in te richten, dat wil zeggen in dezelfde stijl als de weilanden waarop de koeien of schapen doorgaans grazen. Met wat weidehekken erbij en misschien een mooie waterpartij creëer je zo een prachtige plek die rustgevend werkt.
Erfscheiding
Bij een grote tuin is het belangrijk om goed na te denken over de erfafscheiding. Niet alleen omdat die gewoon goed moet zijn, maar ook vanwege het kostenaspect. Immers, hoe meer meters afrastering je moet plaatsen, hoe meer geld je kwijt bent. Als je een tuin van 10 bij 50 meter hebt, die aan drie zijden omheind moet worden, ben je dus mogelijk al meer dan honderd meter hekwerk kwijt. Als dat een schutting of iets dergelijks is, lopen de kosten snel op. In dat geval is schapengaas een goed alternatief. Je draagt daarmee bij aan die heerlijke landelijke uitstraling en het is bovendien een perfecte en relatief voordelige erfafscheiding.
Bestraten versus beplanten
Het is jarenlang een trend geweest om tuinen voor een groot deel te bestraten. Mensen deden dat vaak uit gemakzucht, maar vergis je niet: ook bestrating moet je onderhouden. Denk aan het verwijderen van groene aanslag, het verhelpen van verzakkingen, het verwijderen van onkruid tussen de tegels en natuurlijk het vegen! Bovendien kan het hemelwater na hevige regenval niet goed in de grond zakken als er veel bestrating is, dus beter kies je voor beplanting. Maak mooie borders met bodembedekkers om onkruid te weren en daar tussenin grote planten zoals de vrouwenmantel, schoenlappersplant, hortensia, rododendron en struisvaren.