De pruim staat in Nederland op nummer 4 als het gaat om de inheemse fruitproductie. Meestal zijn het boomgaarden waar deze lekkere sappige vrucht wordt gekweekt, maar af en toe worden ze ook in kassen verbouwd.
Een pruimenboom in tuin is niet alleen een mooie aanwinst vanwege de bloesems en de sierlijke vorm. Deze kan ook nog eens een behoorlijke oogst aan smakelijke pruimen opleveren. Let er daarbij wel op dat niet alle rassen zelfbestuivers zijn. Het zal dan ook soms nodig zijn om minstens twee bomen te planten. Informeer hiernaar bij het tuincentrum. Wist je overigens dat je een pruimenboom ook kunt stekken?
De Pruimenboom (Prunus subg. Prunus) online kopen:
De oogst van een pruimenboom
De oogst aan pruimen kan je meestal in augustus verwachten. Er zijn ook late rassen waarbij de pruimen in september kunnen worden geplukt. Let er bij pruimenbomen altijd op dat één zieke of rottende vrucht de andere kan aantasten omdat de pruimen vaak zeer dicht op elkaar groeien. Verwijder deze vruchten zo spoedig mogelijk, evenals de zieke takken.
Wanneer moet je een pruimenboom snoeien?
Het snoeien van een pruimenboom is anders dan van de meeste andere fruitbomen. Je mag deze namelijk nooit in de winter snoeien. Bij steenfruit zoals pruimen dien je snel na de oogst te gaan snoeien, dit zal dus in het algemeen in augustus of september zijn. Het snoeien van een pruimenboom doe je op een droge en warme dag. Op zulke dagen kunnen de snoeiwonden namelijk snel opdrogen en loop je de minste kans op problemen met schimmels of ziekten.
Lees ook: Bramen en frambozen snoeien doe je zo
Hoe snoei je een pruimenboom?
Het is niet zo dat een pruimenboom die weinig vruchten draagt door het snoeien later beter gaat presteren. Soms krijg je door snoeien zelfs iets minder vruchten bij de volgende oogst. Snoeien is echter wel noodzakelijk. Snoei bij een pruimenboom maximaal 1/3 van de takken weg. Als de boom erg verwaarloosd is wat snoei betreft moet je dat inhalen gedurende een periode van ongeveer 3 jaar. Snoei ook nooit te veel en zaag liever een grote tak weg dan meerdere kleine.
Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:
Sommige rassen verdragen het snoeien bijzonder slecht, zoals de Reine Victoria. Als je hier te veel of ondeskundig snoeit, bestaat er een behoorlijke kans dat de boom afsterft. Te drastisch snoeien loopt bij pruimenbomen vaak slecht af. Heb je weinig ervaring met het snoeien van een pruimenboom? Bekijk dan vooraf een goede instructie video, zodat je een beeld krijgt wat je te doen staat. Sterk groeiende twijgen die aan de stam steil omhoog groeien, kan je het best verwijderen. Dat geldt ook voor de twijgen die onderaan de stam staan. Doe dat met tussenpozen zodat de snoeiwonden zo klein mogelijk blijven.
Het stekken van een pruimenboom
Met een beetje geduld kan je ook zelf een pruimenboom kweken. De pruimenboom maakt namelijk ondergrondse uitlopers oftewel worteluitschieters. Deze kan je meestal een paar meter van de boom vinden. Steek deze uitschieters simpel af. Het juiste moment daarvoor is als het blad van de boom is. Daarna kan je deze uitschieter elders planten. Geef het nieuwe boompje voldoende mest en water.