Home Tuinaanleg Handleiding kunstgras leggen in de tuin

Handleiding kunstgras leggen in de tuin

by Sander
Handleiding kunstgras leggen in de tuin

Steeds meer mensen kiezen voor kunstgras in de tuin. Dat is helemaal geen gekke keuze, want kunstgrasmatten zien er steeds mooier uit en zijn bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Bovendien blijven ze het hele jaar door mooi, kunnen ze tegen een stootje en zijn ze onderhoudsarm. Met andere woorden: je hebt er geen omkijken naar en dat is wel zo lekker. Grasmaaien is verleden tijd. Maar hoe zorg je nu voor een goed gelegde mat? Dat gaat je lukken met deze handleiding voor kunstgras leggen in de tuin.

Stap 1: zorg voor een goede ondergrond

Wanneer je kunstgras in de tuin gaat leggen, wil je natuurlijk zorgen voor een mooie, vlakke mat. De eerste stap is dus om te zorgen voor een goede ondergrond. De plek waar het kunstgras komt te liggen, moet enkele centimeters worden afgegraven en vervolgens is het zaak om goed, stevig zand te storten en aan te trillen. Dit zorgt voor een stevige, stabiele ondergrond en voldoende drainage (zodat vocht zich niet onder de mat op kan hopen).

Stap 2: leg onderdoek neer

Kunstgras komt het beste tot zijn recht op een bedje van onderdoek. Onderdoek zorgt ervoor dat er minder snel putten en kuilen ontstaan in de grond en zorgt voor een beschermende en isolerende laag tussen de mat en de grond. Onderdoek kan net zo worden gelegd als een vergelijkbare ondervloer voor laminaat. Dat betekent dat je de naden met stukjes tape aan elkaar vast kunt maken voor een stabiele ligging.

Stap 3: leggen (maar wel op de juiste manier)

Kunstgras leggen is niet zo moeilijk. Het enige wat je nodig hebt, is geduld en wat precisie. De matten beschikken over strips waarmee je deze op elkaar aan kunt laten sluiten. Van bovenaf zijn de kleine naden die hierdoor kunnen ontstaan vrijwel onzichtbaar. Vanuit een schuine hoek gekeken, kan het echter zo zijn dat je ze een beetje ziet. Kijk je echter tegen de aansluitrichting in, dan zie je er niets van. Een goede tip: leg de matten zo dat je er vanaf de plek waar je het vaakst zit, tegenin kijkt. Kijk je bijvoorbeeld vanuit de woonkamer uit op je tuin, dan krijg je het mooiste resultaat door tegen de kijkrichting in te leggen.

Door na het leggen de naden aan elkaar te verlijmen, worden deze helemaal zo goed als onzichtbaar.

Stap 4: op maat snijden

Misschien wel de belangrijkste tip in deze handleiding voor kunstgras leggen in de tuin: snijd het kunstgras pas op maat wanneer alles op zijn plaats ligt. Voor het mooiste resultaat, kun je het beste van onderen snijden. Dit zorgt ervoor dat de bovenkant van de mat niet gaat rafelen. De mat kan na verloop van tijd nog iets krimpen, dus voor de zekerheid kun je het beste een centimeter speling aan de randen houden.

Stap 5: afwerken

Ligt alles mooi op zijn plaats? Dan hoef je alleen nog maar af te werken. Plaats de pennen met intervallen van 1 a 1,5 meter en borstel de vezels mooi omhoog door met een harde bezem tegen de richting in te vegen.

Heb je onvoldoende vertrouwen in je eigen vaardigheden? Dan kun je kunstgras leggen ook uitbesteden.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment