Home SeizoenenZomer De hangmat, ideale chillplek in je tuin

De hangmat, ideale chillplek in je tuin

by Lara Klaassen

In de zomer is de achtertuin een plek om veel te verblijven. Met een hangmat wordt je tuin meteen een vakantiebestemming met chillplek. Want een hangmat nodigt uit om te relaxen. Ideaal voor het zomerseizoen.

De voordelen van een hangmat

In de zomer is er genoeg te doen in een tuin. Hoewel je vast wel een paar stoelen of een loungeplek in je tuin hebt, is niets zo uitnodigend om te ontspannen in je tuin als een hangmat. Het is fijn om het werk in de tuin af te wisselen met ontspannen momenten. Vooral in de zomer, als het warm is en de tuin meer dan anders een plek is om van te genieten. 

Een hangmat nodigt uit tot relaxen en is goed voor de rug en nek. Het is daarbij belangrijk, om dwars in de hangmat te liggen. Zuid-Amerikanen slapen op deze manier al eeuwen zonder rugpijn. Door diagonaal in de hangmat te liggen, blijft de rug recht en relaxt.

Misschien wel het leukste voordeel van liggen in een hangmat, is dat je het samen kan doen. Vooral kinderen worden aangetrokken door het schommelen in een hangmat. Niets fijner dan een rustig moment dicht bij je kinderen. Of samen met je partner. Het schommelen heeft een rustgevend effect. 

Slapen in een hangmat buiten is een unieke beleving. Het ervaren van de buitenlucht is in hete zomers een koele ervaring. Veel mensen slapen verrassend goed in een hangmat. En als je niet kan slapen, dan is de oorzaak mogelijk dat je de sterrenhemel aan het bewonderen bent. Hoe tof is dat? 

Dwars liggen is de juiste houding

Checklist voor het kopen van een hangmat

Voordat je een hangmat koopt, is het handig om een checklist langs te lopen met een aantal vragen die je vooraf beantwoordt. Zo voorkom je dat je de verkeerde keuzes maakt als je een hangmat gaat kopen. 

Het eerste punt op de checklist: met hoe veel personen maak je gebruik van de hangmat? En gaan die personen tegelijk in de hangmat of ieder apart en alleen? De tweede vraag hangt hiermee samen: hoe zwaar is de zwaarste persoon die van de hangmat gebruik maakt? De meeste goede hangmatten zijn gemaakt voor een bepaald gewicht. Dit staat op de verpakking vermeld. Er zijn hangmatten voor lichte personen en kinderen en hangmatten voor zwaardere personen of meerdere mensen tegelijk. 

Een volgende vraag is: ga je de hangmat intensief gebruiken of incidenteel? Intensief te gebruiken hangmatten kies je in ons klimaat het best een hangmat gemaakt van een sterke stof zoals parachute-stof. Deze stof is sterk en licht, maar niet zo zacht aan de huid en vrij glad. Als je er niet zo vaak in ligt, is het leuk om een hangmat van zacht geweven katoen te kiezen. Wil je de hangmat meenemen op vakantie, dan is parachutestof juist wel goed, omdat dit compact op te vouwen is en lichtgewicht is. 

Een mooie tussenoplossing is een hangmat in een stof van half katoen en half polyester. De katoen zorgt voor het zachte gevoel en maakt de stof luchtig en ademend. De polyester is wat stugger en dit verlengt de levensduur van je hangmat. 

Verder is een vraag of je in de hangmat van de zon wilt genieten of liever omhuld wilt worden. Om te slapen is een omhullende hangmat prettig. Voor wie vooral in de zon wil liggen is het aan te raden om een hangmat met spreidstokken te kopen. Het vraagt wel wat oefening om in een hangmat met spreidstokken te gaan liggen. 

hangmat met spreidstok

Wil je in de hangmat buiten slapen? Dan is het verstandig om een klamboe erboven te hangen. Er zijn klamboes speciaal voor hangmatten te kopen, maar een gewone klamboe volstaat ook. 

Tot slot de vraag hoe je hem gaat bevestigen. Er zijn speciale bevestigingssystemen en je kan een standaard kopen om je hangmat in te hangen. Ook het bevestigen tussen 2 bomen is mogelijk. De boom moet dan wel minstens 16cm dik zijn, liever nog 18 cm. 

Met standaard of ophangen?

Een standaard heeft als voordeel dat je er stabiel en prettig in ligt. Het nadeel is de aanschafprijs en het feit dat hij veel ruimte inneemt. In de tuin is dit meestal niet een probleem, maar binnen in huis wel. 

Als je een hangmat koopt zit er meestal touw met S-vormige haken aan de uiteinden. Let op de dikte en dichtheid van het touw en de kwaliteit van de haken. Er zijn diverse manieren om je hangmat te bevestigen. Het handigste is om een bevestigingsset bij de hangmat te kopen.

Een set bestaat uit karabiners of ogen, pluggen en touw. Je kan je hangmat aan een muur, aan bomen of in huis aan het plafond bevestigen. Let erop dat het materiaal waaraan je de ogen of karabijnhaken bevestigt, het gewicht ook kunnen dragen. Een halve meter boven de grond is ideaal. Bedenk je, dat je bij het instappen in de hangmat een stuk lager komt. Hang de hangmat daarom hoger op dan de hoogte waarop je graag wilt chillen. 

Tips voor een lange levensduur van je hangmat

Haal je hangmat bij nat weer naar binnen. Een buitje is niet erg, maar als het een tijdje regent maak je er toch geen gebruik van. Haal de hangmat naar binnen of leg hem droog in je schuur.

Bij sommige hangmatten is er geen bovenkant of onderkant. Het is aan te raden, de onderkant en bovenkant regelmatig te wisselen. Daardoor worden de vezels in de stof niet eenzijdig belast. En het proces van het verbleken van de kleuren door de zon vertraagt hierdoor. 

Na elk seizoen maak je de hangmat schoon. Sommige hangmatten zijn wasbaar in de wasmachine, anderen niet. Die maak je schoon met een doek met water en zeep. Tip: gebruik spray die je ook voor het verfrissen van textiel kan gebruiken. Laat de hangmat goed drogen na het schoonmaken en berg hem droog op. Bijvoorbeeld op zolder. 

Ook de standaard van een hangmat laat je het beste niet buiten staan in de winter en bij langdurige regen. Bevestigingsmateriaal draai je bij voorkeur ook van de muur of boom, buiten het seizoen dat je de hangmat gebruikt. 

Let er bij katoenen, geweven hangmatten op dat hij goed wordt opgeborgen, bijvoorbeeld in een plastic hoes of tas. Deze stof is namelijk ook geliefd bij muizen, die erin slapen of aan knagen om er een nestje in te maken op je zolder. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment