Hedera helix wordt door iedere plantenliefhebber herkend aan het pijlvormig blad.en de mooie donkergroene kleur. Niet voor niets noemt men deze plant ook klimop in ons land, want het is een woekerende bosplant die hele bomen kan bedekken. Dat geldt ook voor schuttingen, muren en alles wat zich daar voor leent.
Ook als bodembedekker doet klimop het uitstekend in de tuin en een kleine plant kan in een aantal jaren moeiteloos een oppervlakte van 10 bij 10 meter bedekken. Als de plant volwassen is, verandert deze van een klimplant in een soort heester en bloeit dan voor het eerst. Van een volwassen plant wordt een stek genomen om de Hedera helix arborescens te kweken, of te wel de struik-klimop. Deze is zeer geschikt als een dichte en wintergroene haag.
De Hedera (Hedera helix) online kopen:
Wanneer snoei je de Hedera helix arborebcens heg?
Een gewone klimop kan je het gehele jaar snoeien, waarbij je er wel altijd op moet letten dat je de gesteltakken niet beschadigt. De haag knip je in het voorjaar nadat de bessen zijn verdwenen. De heg kan je ook bijwerken in de zomer voordat de struik gaat bloeien. Dit is dan bedoeld voor vormbehoud.
Hoe snoei je de klimop-struik?
Een klimop-struik kan al gauw te groot en te breed worden. In dat geval snoei je in het voorjaar een paar grote takken flink terug. Hierdoor blijft de haag compact. Let er wel op dat je de mooie ronde vorm van de struik in stand houdt. In de zomer kan je uitgroeiende ranken terug knippen tot de struik. In de instructievideo op Youtube worden nog wat extra tips gegeven over het snoeien.
Het juiste gereedschap voor het snoeien van Hedera helix arborescens
De klimop is een zeer sterke plant en dat geldt ook voor de struik. Toch kan deze toch aangetast worden door ziekte en parasieten. Vooral na de snoei is de plant een tijdje kwetsbaar. Gebruik om die reden scherp en stevig gereedschap. Dat maakt het snoeien voor jou minder inspannend en beperkt de snoei-wonden voor de plant. Geef de klimop-struik na het snoeien ook een handjevol organische mest. Dat bevordert het herstel. Een aantal geschikte snoeischaren voor de klimop staan hieronder vermeld.
Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:
Weetjes over de Hedera
Klimop is licht giftig in alle onderdelen. Let dus op met kinderen en huisdieren als je deze struik in de tuin zet. Deze heester stelt niet veel eisen en doet het goed in de zon, maar ook in de schaduw of halfschaduw. De gewone klimop is als bosplant minder gediend van direct zonlicht. Een klimop-struik bloeit in september en oktober met trossen gele/groene bloemen. Bijen vinden deze bloemen erg aantrekkelijk omdat ze in een periode ontstaan dat er maar weinig andere bloeiende planten zijn. In de winter vormt de Hedera-struik zwarte bessen. Voor mensen en andere zoogdieren zijn ze giftig. Maar voor vogels zijn ze een lekkernij en komen ze precies op een tijdstip dat er maar weinig ander voedsel beschikbaar is.
Meer artikelen over snoeien
- Blauwe regen snoeien: hoe en wanneer snoei je wisteria?
- Sering snoeien: hoe en wanneer snoei je een sering?
- Kamperfoelie snoeien: hoe en wanneer snoei je kamperfoelie?
- Klimroos snoeien: hoe en wanneer snoei je een klimroos?
- Hazelaar snoeien: hoe en wanneer snoei je een hazelaar?
- Camelia snoeien: hoe en wanneer snoei je een camelia?
- Bamboe snoeien: hoe en wanneer snoei je bamboe?
- Verbena snoeien: hoe en wanneer snoei je een verbena?
- Magnolia snoeien: hoe en wanneer snoei je een magnolia?
- Clematis snoeien: hoe en wanneer snoei je een clematis?
- Wanneer en hoe snoei je rozen?
- Rhododendron snoeien: hoe en wanneer snoei je een rhododendron?