Home Tuinonderhoud Het creëren van een onderhoudsarme tuin

Het creëren van een onderhoudsarme tuin

by Redactie
Het creëren van een onderhoudsarme tuin

Heb jij de behoefte of tijd niet om elke week met je vingers in de aarde te wroeten maar wil je wel een mooie tuin? Dat is zeker mogelijk! En dat betekent echt niet dat je je complete tuin moet betegelen; een groene tuin zonder te veel onderhoud is zeker een optie. Als je onderstaande punten meeneemt in je tuinontwerp, kun jij in de zomer lekker languit op een stoel in de tuin liggen.

Bestrating

Sommige mensen denken dat je de hele tuin moet betegelen om er geen onderhoud aan te hebben maar dat is niet nodig. Sterker nog, als je niet oplet welke tegels je gebruikt, kan je er juist veel onderhoud aan hebben omdat er onkruid tussen zal groeien. Tegels van graniet of basalt zijn een goede optie omdat hier geen algen op zullen groeien. Daarnaast kun je algengroei voorkomen door te zorgen dat de zandlaag onder de tegels het vocht opneemt. Het is uiterst belangrijk dat je de tegels goed invoegt zodat er geen kieren zijn waar onkruid kan groeien. Ook grind is een slimme zet, mits je een grindmat plaatst om onkruid te voorkomen. Andere materialen om de bodem te bedekken waardoor onkruid geen kans krijgt, zijn cacaodoppen, schelpen of boomschors.

Beplanting

Bepaalde planten hebben weinig onderhoud nodig om een lang leven te leiden. In de categorie ‘lage vaste planten’ kun je daarbij denken aan de geranium rozanne of sedum matrona. Iets hogere geschikte planten zijn de kalimeris incisa, helenium of hemerocallis citrina. Onderhoudsarme planten die hoger dan 1,20 meter kunnen worden zijn de persicaria amplexicaulis, miscanthus sinensis en de veronicastrum virginicum. En dan zijn er nog kruipplanten zoals epidemium, liriope en hakonechloa. Ook siergras vergt weinig onderhoud, evenals hagen die langzaam groeien, zoals de taxus of Portugese laurier. Om het onderhoud te beperken is het aan te raden om niet te veel verschillende planten te nemen. Elke plant vraagt immers om een specifieke manier van verzorging, dus hoe minder, hoe makkelijker.

Gras

Over het algemeen moet je behoorlijk wat tijd steken in een mooi grasveld. Je moet het immers bemesten, verticuteren en om de zoveel tijd maaien dus gras past niet goed in een onderhoudsarme tuin. Wel zou je kunstgras kunnen overwegen, je ziet het verschil amper. Bedenk wel dat kunstgras flink wat duurder is maar je hebt er natuurlijk voor een heel lange tijd geen omkijken meer naar. Bovendien hoef je geen geld meer uit te geven aan een grasmaaier, mest en andere zaken.

Onderhoud bij de start

Het is niet te vermijden dat je wat tijd moet steken in het onderhoud wanneer je net een nieuwe tuin hebt. Als je nu investeert, bespaart je dat later een hoop tijd. Je zult bijvoorbeeld moeten opletten dat plantvakken zo snel mogelijk dichtgroeien, zodat er geen ruimte is voor onkruid. Je kunt de plantengroei stimuleren door voldoende water en voedingsstoffen te geven. Daarnaast ontkom je er niet aan om zo nu en dan onkruid te moeten verwijderen, liefst met wortel en al. Uiteraard kun je het nodige werk ook door een hovenier laten doen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment