Home SoortenBomen Het kweken en verzorgen van de Portugese laurier voor beginners

Het kweken en verzorgen van de Portugese laurier voor beginners

by Sander
fruitboom

Het planten en verzorgen van een fruitboom is een populaire hobby. Beginnende tuiniers weten dat het onderhouden van een boom of plant niet altijd even makkelijk gaat. De Portugese laurier is een goed begin om te leren tuinieren. Het kost relatief weinig moeite om deze te onderhouden en kan tegen veel weersomstandigheden.

De voorbereiding van de juiste locatie

Voordat je je Portugese laurier gaat planten, is het essentieel om de juiste locatie te kiezen. Deze mooie groenblijvende plant bevindt zich het best in een zonnige of halfschaduw rijke plek in je tuin. Zorg ervoor dat de gekozen locatie goed wordt beschermd tegen harde wind en vorst, omdat dit de gezondheid kan beïnvloeden. Daarnaast moet de bodem goed doorlatend zijn om overtollig water te voorkomen en de wortels gezond te houden.

Van het planten tot het onderhouden van de Portugese laurier

Bij het planten is het van cruciaal belang om een gezond jong exemplaar te kiezen. Let op stevige stelen en vermijd exemplaren met ziektes en plagen. Controleer ook de wortels; goed ontwikkelde, niet-verstrengelde wortels zijn tekenen van gezondheid. Met een gezonde start zal je laurier beter gedijen in zijn nieuwe omgeving.

Voor het planten graaf je een gat dat twee keer zo breed is als de wortelkluit en ongeveer even diep. Plaats voorzichtig de laurier in het gat, zorg ervoor dat de wortelhals op grondniveau blijft. Vul het gat aan met aarde en druk het voorzichtig aan om luchtbellen te verwijderen. Om de wortels te helpen wortelen en aanpassen aan hun nieuwe huis, geef je de laurier ruim water.

Na het planten is goede verzorging essentieel. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, voorkomt dat de wortels uitdrogen. Geef diep water, zodat het de diepere wortels bereikt. Het aanbrengen van een laag mulch rond de basis  houdt het vocht vast en onderdrukt onkruid.

Snoeien is een essentieel onderdeel van het onderhoud. Dit bevordert niet alleen een mooie vorm, maar ook de groei. Snoei je laurierin het late voorjaar of vroege zomer, nadat de bloei voorbij is. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en pas de gewenste vorm  aan. Wees echter voorzichtig om niet te veel te snoeien, omdat dit de gezonde groei kan belemmeren.

Belangrijke veiligheidstips bij het kweken en verzorgen

Het is belangrijk om te weten dat de Portugese laurier een giftige plant is. De bladeren en bessen bevatten giftige stoffen, zoals cyanogene glycosiden, die bij inslikken schadelijk kunnen zijn voor mensen en huisdieren. Bij het onderhoud hiervan is het dan ook aan te raden om met handschoenen te werken, vooral tijdens het snoeien en verzamelen van afgevallen bladeren en bessen.

Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de plant en zorg ervoor dat ze niet kunnen knabbelen aan de bladeren of bessen. Als er per ongeluk bladeren of bessen worden ingeslikt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment