Home SoortenBloemen Het mosterdzaad: een bijzondere plant voor elke tuin!

Het mosterdzaad: een bijzondere plant voor elke tuin!

by Rosalyn van Moorselaar
Mosterdzaad

Het mosterdzaad: een bijzondere plant voor elke tuin!

Wat is een mosterdzaad plant? Waar gebruik je het voor? Wat is de bloeitijd en wanneer kun je de plant zaaien? Waar kun je mosterdzaad kopen? Wij vertellen het je in dit artikel!

Wat is een mosterdzaad plant?

Heb jij wel eens een mosterdzaad plant gezien? Waarschijnlijk wel, maar heb je hem toen ook herkend? Een mosterdzaad plant is eigenlijk een heel bijzondere plant. De plant bestaat al vele eeuwen, hij wordt al in de bijbel genoemd. Het zaadje is maar heel klein, terwijl er binnen mum van tijd een heel grote plant uit kan groeien. Wist je dat een mosterdzaad vaak maar een halve tot hele millimeter groot is?

Waarvoor gebruik je mosterdzaad?

Het leuke is: je kunt mosterdzaad gebruiken. Je kunt hier namelijk mosterd van maken. Om mosterdzaad echt die scherpe smaak te geven, zal je het moeten bereiden. Om die scherpe smaak te bereiken, is namelijk onder andere water nodig. Mosterd wordt vooral gebruikt als een soort sausje, bijvoorbeeld bij bitterballen of kroketten. Maar ook in combinatie met kaas kan het heel erg lekker zijn. Het is overigens ook gewoon een aanwinst voor je tuin. Een mosterdzaad plant wordt relatief groot en heeft prachtige bloemen in een heldere gele kleur. Dat fleurt elke tuin op. Vooral in een wilde tuin komt de mosterdzaad plant heel goed tot zijn recht, maar je kunt ze ook prima in een mooi perk plaatsen.

Verschillende soorten mosterdzaad

Mosterdzaad is er in verschillende soorten. De bekendste soort is waarschijnlijk de gele mosterd. Dit is een plant uit de kruisbloemige familie, die afkomstig is uit het zuiden van Europa. Daarnaast is de zwarte mosterd bekend. Deze variant stamt ook af van de kruisbloemige familie, maar is van smaak scherper dan geel mosterdzaad. Dit komt doordat er een hoger oliegehalte in de zaden zit. Bij gele mosterd is dit vaak variabel. Daarom vermengen fabrikanten beide mosterdsoorten vaak, om tot een goed resultaat te komen. Daarnaast is er nog sareptamosterd en Ethiopische mosterd.

Wanneer zijn de zaaitijd en de bloeitijd van een mosterdzaad plant?

Wil je mosterdzaad zaaien? Mosterdzaad zaaien doe je in het voorjaar. Daarbij kun je denken aan de maanden maart, april en wellicht nog mei. Mosterdzaad bloeit in de zomer. Van juni tot en met september is de bloeiperiode van de mosterdzaad plant. Deze gele bloemen in de tuin zijn echt mooi. Het heeft een beetje weg van koolzaad. De mosterdzaad plant is dan ook familie van de koolzaad plant. In Nederland, maar vooral ook in Duitsland, zie je vaak heel uitgestrekte koolzaadvelden. Met het mosterdzaad zou je zo’n zelfde effect kunnen bereiken.

Mosterdzaad plantBloeiende mosterdzaad plant

Lees ook: Zaaien versus planten

Waar kun je mosterdzaad kopen?

Wil jij wel eens zo’n mosterdzaad plant in je eigen tuin hebben? Of heb je een balkon en wil je het eens uitproberen in een plantenbak? Je ziet wel eens zakjes gedroogde mosterdzaden liggen bij de supermarkt, zoals AH of Jumbo. Dit is vaak gedroogd mosterdzaad. Waar je zeker slaagt, is een tuincentrum in de buurt. Hier kun je mosterdzaad kopen om te planten in je eigen tuin of in een plantenbak.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment