Het idee dat een moestuin alleen voor oude opaatjes is, is al lang achterhaald. Het wordt steeds hipper om je eigen groenten te verbouwen. Dat is niet alleen goedkoop, je kunt ook zelf bepalen of en welke bestrijdingsmiddelen je gebruikt. Je hebt altijd verse groenten en vrienden of buren kun je hier ook blij mee maken. Je beweegt automatisch een stuk meer dan normaal en krijgt voldoende buitenlucht en zonlicht.
De locatie en locatie van je moestuin
Bij het aanleggen van een moestuin dien je rekening te houden met een aantal factoren. Zorg ervoor dat voldoende zonlicht de moestuin kan bereiken. Het handigst is natuurlijk als je een wateraansluiting dicht in de buurt hebt. De tuin moet middels een haag of muur beschermd worden tegen de wind aan de noord- en oostkant. Pas op dat hoge gewassen de lagere niet van hun zonlicht beroven. Aangezien verschillende planten verschillende voedingsstoffen uit de grond gebruiken, is het slim om de planten te blijven wisselen van locatie. Doe vooraf wel onderzoek welke planten geschikt zijn voor wisselteelt want sommigen kun je beter wel een vaste plek geven.
De grond
Het voorbereiden van de grond kun je het beste handmatig doen. Hoe dieper je spit, hoe beter maar het kost natuurlijk ook veel kracht en tijd. Na het omspitten dien je de grond te bedekken (met bijvoorbeeld een dun tapijt of dun laagje gras) om hem te beschermen tegen erosie. Bedenk dan hoe je de grond wilt voeden: met compost of (kunst)mest. Een tip om onkruid te voorkomen of te verwijderen is mulchen: het verstikken van het onkruid met een laagje mest, een laaggroeiende plant of door te schoffelen. Andere opties zijn het aanbrengen van een worteldoek of houtsnippers.
Zaaien
In het voorjaar kun je gaan zaaien wanneer de grond aan de oppervlakte droog is en net eronder vochtig en kruimelig. Het handigste is om op een vochtige, bewolkte dag te zaaien. Ter voorbereiding van het zaaien is het aan te raden om de bovenste 7 tot 15 cm te schoffelen en aan te harken, waarbij je takjes, steentjes en onkruid weghaalt. Als de grond egaal is kun je geultjes maken voor middelgrote zaden en lijnen met kuiltjes voor de grotere. Eventueel kun je met balken of golfplaten verhoogde bedden maken, waardoor je de planten tegen onkruid en insecten beschermt. Zaailingen kun je in bakken opkweken en nadien in aparte potten stoppen.
Gieten
Veel mensen geven hun moestuin niet genoeg water, waardoor alleen het onkruid aan de oppervlakte profiteert van het water. Je kunt checken of je voldoende water hebt gegeven door een vinger in de grond te stoppen. Als hij er makkelijk ingaat en helemaal nat weer uit komt is het goed. Eenmaal per week is normaal gesproken voldoende, want dan laten de planten hun wortels dieper groeien dan als je elke dag water geeft. Veel een- en tweejarige planten maak je blij door water over hun bladeren heen te gieten omdat ze hun vocht aan de bovenkant vasthouden. Als de planten gaan schimmelen kan dat teken zijn dat je juist te veel water geeft. Een moestuin is een kwestie van balans!