Home SoortenGras Het verschil tussen natuurlijk gras en kunstgras

Het verschil tussen natuurlijk gras en kunstgras

by Sander
Kunstgras onderhoud

Kunstgras, of toch echt gras? Geen eenvoudige keuze. Zeker als je weet dat kunstgras de dag van vandaag esthetisch bijna niet meer te onderscheiden valt van echt gras. Ga jij je tuin opnieuw aanleggen en twijfel je nog? Dan helpt deze gids je vast en zeker op weg.

‘Echt’ versus ‘nep’

Het grootste verschil tussen beide is uiteraard het materiaal. Echt gras is een natuurlijk product dat gezaaid wordt. Kunstgras is gemaakt van kunststof en wordt uitgerold over een egale ondergrond. Dit maakt echt gras de ideale keuze voor mensen die de biodiversiteit in hun tuin willen stimuleren. Heb jij last van grasallergie en wil jij zorgeloos genieten van de zomer? Dan kies je beter voor kunstgras.

Tuinklusjes, of toch liever een luie zondag?

Een andere belangrijke doorslaggevende factor is de onderhoudsvriendelijkheid van kunstgras. Het vereist een minimum aan onderhoud en blijft het hele jaar door mooi groen. Echt gras daarentegen brengt wel wat werk met zich mee. De tuin maaien, bijzaaien, water geven, voeding geven … Heb jij groene vingers? Dan lijken deze tuinklusjes voor jou waarschijnlijk een fijne zondagnamiddag. Anderen kiezen dan weer liever voor het gemak van kunstgras.

Altijd mooi groen of soms lelijk dor

Dit is eigenlijk een beetje een aanvulling op het tuinklusjes gedeelte. Kunstgras is gemaakt van kunststof. Hierdoor heeft het geen last van natuurlijke invloeden. Een hele droge zomer of een heel natte herfst? Jouw kunstgras ziet er elke dag exact hetzelfde uit. Natuurlijk gras heeft wél last van de weersomstandigheden. Droogte zorgt voor dorre, bruine plekken. Te veel regen zorgt voor modderpoelen. Kies jij ervoor om de regenbui van vorige avond jouw heerlijke zomerbarbecue te laten verpesten? Of speel je op veilig en kies je voor kunstgras? De keuze is aan jou.

Eindeloos toepassingsgebied versus natuurlijke beperkingen

Gras heeft een natuurlijke bodem nodig om te groeien en bloeien. Heb jij enkel een terras of balkon? Dan geniet jij dankzij kunstgras toch van een groene oase van rust. Naar welke richting je appartement ook gericht staat, 12 maanden per jaar geniet je van mooi groen gras.

Indoor kunstgras kan zelfs binnen geïnstalleerd worden. Een kinderkamer opfleuren? Comfortabeler binnen sporten? Jij bedenkt het, kunstgras kan het.

PS. Er bestaat speciaal kunstgras voor balkons en terrassen

Eenmalige investering versus doorlopende kosten

Kunstgras is in aankoop meestal duurder dan natuurlijk gras. Maar, kunstgras kopen doe je maar één keer. Vanaf dat het er ligt geniet je er jarenlang van. Het enige wat je moet doen is het af en toe proper maken (lees als: takjes verwijderen, de sprietjes rechtop kammen … ) en het ziet er elke dag uit alsof het er net ligt. Natuurlijk gras vereist elk jaar opnieuw kleine investeringen om een mooi grastapijt te creëren.

Dus, wat kies ik nu?

Oké een hele hoop verschillen, dat is duidelijk. Maar, hoe hak jij nu de knoop door?

  • Wil jij gras dat het hele jaar door mooi groen ziet, weinig onderhoud vraagt en een breed toepassingsgebied heeft? Dan kies je best voor kunstgras.
  • Wil jij de natuurlijke fauna en flora van je tuin stimuleren en heb jij groene vingers? Dan kies je best natuurlijk gras.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment