Home Tuinontwerp Hoe bepaal je de juiste afmeting van je overkapping?

Hoe bepaal je de juiste afmeting van je overkapping?

by Sander
Hoe bepaal je de juiste afmeting van je overkapping

Om de juiste afmetingen voor je overkapping te bepalen, is het belangrijk om te weten hoe je de overkapping wilt gebruiken. Wil je er alleen ontspannen met een klein gezelschap, of wil je er ook kunnen dineren met een grote groep mensen? De benodigde afmetingen zijn afhankelijk van het beoogde gebruik. Ook een eventuele vergunningsplicht kan meespelen bij het bepalen van de afmeting. In dit artikel vertellen we je er alles over!

Van loungen tot dineren

Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe je de overkapping wil gebruiken. Dient de overkapping als loungeplek? Of wil je er graag dineren? Beide situaties vereisen andere afmetingen.

Zithoek

Als de overkapping alleen bedoeld is als ontspanningsplek voor een klein gezelschap, dan is een kleine overkapping voldoende. Een overkapping van 3 bij 3 meter is al geschikt voor een groepje van vier personen. Voor grotere gezelschappen is een overkapping van 4 bij 3 meter een populaire standaard maat, geschikt voor zes tot zeven personen. Denk dus van te voren goed na over de hoeveelheid gasten die je wenst te ontvangen.

Dineren

Wil je graag buiten dineren? Dan moet de overkapping groot genoeg zijn om een eettafel met stoelen te kunnen plaatsen. Doorgaans nemen deze meubelstukken meer ruimte in beslag dan een loungebank. Meestal wordt een overkapping van 4 bij 3 meter als minimum gehanteerd. Hieronder kun je circa acht personen laten dineren. Ook bij dit doeleinde is het dus belangrijk om goed na te denken over het gewenste aantal personen.

Hottub

Zoek je een overkapping om je hottub te beschermen tegen weersinvloeden? Bijvoorbeeld tegen blaadjes die in de hottub kunnen vallen? Neem dan de afmetingen van je hottub en tel hier nog wat extra ruimte rondom bij op om te zorgen dat het niet naar binnen regent. Houd ook rekening met accessoires zoals een opstapje. Ook hiervoor moet voldoende ruimte zijn.

Meerdere doeleinden

Natuurlijk is het ook heel goed mogelijk dat je jouw overkapping voor meerdere doeleinden wil gebruiken. Zo willen veel mensen zowel een loungebank als een eettafelset. Of een hottub en een zithoek. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden! Zolang je maar voldoende ruimte hebt.

Tip: Teken het uit!

De perfecte grootte van jouw overkapping is dus afhankelijk van je eigen wensen. Tip: Teken de overkapping en tuinmeubels op schaal uit of gebruik een computerprogramma. Floorplanner, SketchUp of Virtual Garden bijvoorbeeld. Zo weet je zeker dat de overkapping groot genoeg is voor jouw beoogde gebruik!

Wel of geen vergunning?

Houd er rekening mee dat je in sommige gevallen een vergunning nodig hebt om een overkapping te plaatsen. Komt de overkapping binnen 2,5 meter van het huis te staan en wordt deze niet hoger dan 4 meter? Dan kan dit in de meeste gevallen zonder vergunning. Hetzelfde geldt voor een overkapping die minimaal 1 meter van de erfgrens geplaatst wordt en maximaal 3 meter hoog is. Een overkapping op de erfgrens plaatsen is doorgaans ook geen probleem, zolang deze maar niet hoger dan 2 meter wordt. Twijfel je of je wel of geen vergunning nodig hebt? Vraag het dan voor de zekerheid na bij je gemeente.

Kortom, bij het bepalen van de grootte van jouw overkapping houd je rekening met de volgende zaken: Het beoogde gebruik, het gewenste aantal gasten en een eventuele vergunningplicht.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment