Welk kind vindt het nu niet geweldig om een boomhut in de tuin te hebben. Een plekje zonder papa en mama, waar hun eigen regels gelden. Je mag alleen naar binnen als je het goede wachtwoord weet! Als je zomaar begint te timmeren, kan het wel eens uitlopen op een gevaarlijke situatie. Daarom hieronder een stappenplan voor enig houvast.
Kies de juiste boom
Hoewel je waarschijnlijk niet heel veel keuze hebt is het wel belangrijk dat je de hut in een geschikte boom gaat bouwen. Heel jonge of juist oude bomen zijn niet goed, omdat die niet voldoende stevigheid bieden. Als de boom parasieten of ziekteverschijnselen vertoont moet hij helaas ook afgekeurd worden. De ideale boomhutboom heeft lange wortels die diep de grond in gaan en een sterke stam en takken. Als de boom takken heeft die afsplitsen in een v-vorm is dat een pluspunt. Hier kun je straks het platform van de hut op bouwen. Over het algemeen zijn de eik, beuk, ahorn, esdoorn, appelboom en grote zilverspar goede bomen voor een boomhut.
Buren en gemeente
Denk ook aan de buren: misschien komt de boomhut in hun uitzicht te staan en je wilt niet dat ze zich bespied voelen. Dus breng ze vooraf op de hoogte van je plannen. Informeer eventueel ook bij de gemeente over geldende regels. Soms heb je een vergunning nodig, mag je maar tot een bepaalde hoogte bouwen of moet je je bomen intact laten als het een bijzondere soort is.
Aan de slag
Je kunt de boomhut aan een aantal stevige takken ophangen of het platform op palen laten rusten die je in de grond bevestigt. De meest gebruikte methode echter is om de draagbalken van het platform van de hut rechtstreeks aan de boom vast te schroeven. Het mooiste is als je een boom hebt met een v-vorm erin, waar je de basis als het ware op kunt leggen. Zorg altijd dat er enige ruimte in de constructie zit die wat beweging mogelijk maakt als het waait, anders gaat de hut (of de boom) stuk. Een degelijke methode voor de basis is om eerst steunbalken aan te brengen, dan dwarsbalken en het geheel aan de onderkant ook nog met steunbalken te verstevigen. Voor de veiligheid is het aan te raden om rondom een soort hekwerk aan te brengen, zodat je niet zomaar uit de hut valt.
De toegang
De meest veilige maar wellicht ook de minst spannende manier om een toegang tot de hut te maken is een trap. Andere opties zijn een ladder of touwladder. Om ongelukken te voorkomen is het beter om de hut niet te hoog te plaatsen. Tevens is een zachte ondergrond een manier om schade te beperken als het dan toch mis gaat. Hier kun je het bij laten maar je kunt ook nog een dak maken. Dat kan met een zeil, aangespannen met touwen. Een andere niet te moeilijke optie is een hellend dak of natuurlijk een typisch puntdak. Gebruik gerust ook tweedehands materiaal zoals golfplaten. Vergeet niet de hut zelf te betreden om te testen of hij ook veilig is voor de kinderen.