Home Tuinaanleg Hoe een gerenoveerde tuin kan bijdragen aan de waarde van je woning

Hoe een gerenoveerde tuin kan bijdragen aan de waarde van je woning

by Sander
Hoe een gerenoveerde tuin kan bijdragen aan de waarde van je woning

Wil je de waarde van je woning verhogen? Er is een aantal verbouwingen dat bijdraagt aan de waarde van je huis. Dan denk je waarschijnlijk als eerste aan een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer of een aanbouw. Maar heb je al eens nagedacht over een tuinrenovatie? Ook dit is een manier om de waarde van je woning te laten stijgen. De grootte van de tuin heeft altijd de grootste invloed op de waarde van je woning, maar ook als je de tuin mooi afwerkt met bestrating, een overkapping en andere ingrepen, zal de waarde van je woning stijgen. Dit zul je ook merken als je zelf een woning aan het zoeken bent: huizen met een mooi afgewerkte tuin zijn duurder dan vergelijkbare woningen waarvan de tuin is verwaarloosd. Laat je maximale hypotheek berekenen om te zien of je budget hebt voor een huis met afgewerkte tuin, of zelf de handen uit de mouwen moet steken in een huis met tuin met een lagere vraagprijs.

De afwerking van de tuin

Ga je investeren in de afwerking van je tuin? Een tuin verdient zich terug voor maximaal 50%. Een verzorgde tuin ziet er goed uit voor toekomstige kopers, maar zorgt niet voor een extreem grote stijging aan de waarde. Maar alle beetjes zijn meegenomen. Ga je je tuin opknappen met een luxe tuinhuis of een zwembad? Dan vertaalt dit zich wél goed door in de waarde en verkoopbaarheid van je woning. Deze stijgt wanneer je luxe extra’s toevoegt.

Voorkeur gaat uit naar een eenvoudige tuin

Iedereen heeft een andere smaak. Wanneer je je tuin gaat renoveren om de waarde van je woning te verhogen, is het handig om de inrichting van de tuin zo eenvoudig mogelijk te houden. Blijf weg van opvallende kleuren en patronen. Probeer de tuin zo ruim mogelijk in te richten. Zo lijkt de tuin voor potentiële kopers groter, en kunnen ze hun fantasie laten spreken. Daarvoor geldt: minder is meer. Minimalisme is een must. Bekijk elk object en vraag je af of dit overbodig is in de tuin. Heb je een kleine tuin? Dan kun je gebruik maken van de hoogte. Denk aan een levende muur of een groene wand. Hier kun je planten op laten groeien. Je kunt ook een spiegel in de tuin ophangen. Hang deze aan het einde van het pad, zodat deze lijkt door te lopen. Heb je geen pad? Hang hem dan aan de schutting.

Versnelt een gerenoveerde tuin de verkoop van een woning?

Een gerenoveerde tuin spreekt meer aan bij de verkoop van een woning dan een rommelige tuin vol met onkruid. Er is een aantal tips dat je kunt gebruiken om je tuin verkoopklaar te maken:

  • Snoei de struiken/ knip de heg
  • Maai het gras
  • Plaats plantenbakken langs het pad en bij de deur
  • Maak de tuin onkruidvrij
  • Haal dode planten en bloemen weg
  • Veeg je straatje
  • Haal tuinkabouters, standbeelden of kapot tuinmeubilair weg
  • Haal fietsen en vuilnisbakken uit de tuin

Met deze tips maak jij je tuin verkoopklaar!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment