Een vlinderstruik snoeien? De vlinderstruik (Buddleja) is een aanwinst in iedere tuin. Deze struik die in vele varianten voorkomt zoals de mooie Buddleja Davidi bloeit met een enorme bloemenpracht in de nazomer. Voor een kleinere tuin zijn er overigens ook dwergvlinderstruiken. De naam is gekozen omdat de vlinderstruik ook inderdaad veelvuldig wordt bezocht door vlinders. Dat verhoogt de aantrekkelijkheid van deze plant nog aanzienlijk. Buddljeja is een meerjarige struik en snoeien is de beste manier om de struik te verjongen. Hoe meer jonge scheuten er zijn, hoe meer bloemen de struik ook zal aanmaken.
Vlinderstruik (Buddleja davidii) online kopen:
Hoe en wanneer vlinderstruik snoeien?
Wil je je vlinderstruik snoeien? Een vlinderstruik maakt een flinke groeispurt als de temperatuur begint te stijgen. Dat betekent lange scheuten, die te uitbundig groeien om een mooie compacte struik te krijgen. Wanneer de vlinderstruik snoeien? In de maand juni is het dan nodig om de struik te toppen. Dat is eenvoudig door de toppen uit de scheuten te knippen. Hierdoor wordt de plant gewoon steviger en vertakt deze veel meer. De struik bloeit in principe aan elke tak. Door het snoeien blijft de struik iets kleiner dan mogelijk is. Maar een gezonde vlinderstruik haalt na een paar jaar makkelijk de 2 meter. Zonder toppen worden ze beslist minder mooi en groeien dan uit tot 2,5 tot 3 meter.
Lees ook: Feestelijke voorjaarsbloeiers: bloembollen
Het verzorgen van de bloeiende struik
Als de vlinderstruik in de nazomer uitbundig begint te bloeien, is het nodig om deze goed te verzorgen om de struik lang mooi te houden, in augustus zie je de eerste bloemenpluimen al verschijnen aan het eind van de takken. Meteen onder de geopende bloemen zitten al knoppen voor de nieuwe lading bloemen. Tijdens de bloei moet je dagelijks de uitgebloeide exemplaren wegknippen. Door dit tijdig te doen blijf je de plant stimuleren om nieuwe bloemen aan te maken. Als je de struik op die manier een handje helpt, blijft deze tot in het najaar bloeien en een aanwinst vormen in je tuin.

Het snoeien van de Buddleja
Snoeien is noodzakelijk maar ook vaak een moeilijk klusje. Bekijk eens in een video hoe je dit het beste aanpakt. Je kan bij het snoeien tenslotte van alles fout doen: te vroeg, te laat, te veel of te weinig. Iedere struik heeft in eigen schema en daar moet je dus rekening mee houden. Denk ook altijd aan de functie van de bloei. Als je een bessenstruik gaat snoeien na de bloeitijd, weet je zeker dat er dat jaar geen bessen meer zullen komen.
Een vlinderstruik behoort tot de zomer- en najaarbloeiers. In de herfst zitten er nog uitgebloeide bloemen aan de takken. In de lente is het tijd om nieuwe bloemknoppen te gaan maken. Deze heesters snoei je in het voorjaar, voordat de knoppen worden gevormd. Dit zal zo rond maart zijn. Bij de vlinderstruik is het de bedoeling om deze vrij laag bij de grond terug te snoeien. Een resterende hoogte van 30 centimeter is in het algemeen afdoende. Daarna kunnen de jonge scheuten worden gevormd. Snoeien vraagt om het juiste gereedschap. Tenslotte is het snoeien geen natuurlijk proces en moet je de vlinderplant zo min mogelijk beschadigen. Zorg dus voor scherp en schoon gereedschap voor het onderhoud van je vlinderstruik.