Home Tuintips Hoe herken je een tuin met kunstgras?

Hoe herken je een tuin met kunstgras?

by Sander

Nu de zomer alweer voor de deur staat, is het de perfecte tijd om na te denken hoe je jouw tuin gaat voorbereiden op de warmere maanden. Ben je het beu om elk jaar je gazon te maaien, opnieuw in te zaaien of zie je het niet meer zitten om je gazon in perfecte staat te houden? Dan kun je overwegen om kunstgras te installeren. In dit blog lees je wat je kunt doen met kunstgras in jouw tuin.

Wat is kunstgras?

Kunstgras wordt gemaakt van synthetische vezels die de vorm en textuur van natuurlijk gras nabootsen.  Kunstgras wordt meestal op een rol geleverd en door een vakman geïnstalleerd.  Je kunt kiezen uit een reeks afwerkingen die passen bij de functie van jouw gazon en jouw budget. Deze afwerkingen bevatten meestal zaken als het aantal verschillende tinten groen dat wordt gebruikt, de poollengte en de dichtheid van de sprieten. Kunstgras ziet er uit als echt gras, maar is toch bestand tegen extreme slijtage.

Niet alleen is het onnodig om het te besproeien bij warmer weer, kunstgras is ook poreus gemaakt, zodat het water er doorheen kan sijpelen en er geen ongewenste plassen in het midden van je tuin staan na een regenbui. Je zou ook kunnen kiezen voor een kunstgras variatie voor balkon.

De voordelen van kunstgras

Het belangrijkste voordeel van kunstgras is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. In tegenstelling tot een echt gazon, hoef je het niet regelmatig te maaien of onkruid en mos te bestrijden. En natuurlijk hoef je het ook niet te besproeien en te voeden.  Als je niet zo’n fan bent van tuinieren of gewoon geen tijd hebt om een gazon te onderhouden, is kunstgras de beste optie voor jou.

Kunstgras is ook perfect voor lastige buitenruimtes waar natuurlijk gras moeilijk gedijt.  Zeer vochtige ruimtes die snel modderig worden, drukke speelterreinen en groene daken zijn allemaal ideale gelegenheden om kunstgras neer te leggen.

Wanneer je kinderen of huisdieren hebt die regelmatig binnen en buiten lopen, kan een kunstgrasgazon ook helpen om de hoeveelheid vuil die het huis binnenkomt te beperken. Daarnaast is het zeer sterk en duurzaam: nog een goede reden om kunstgras te kiezen voor drukke familietuinen of speelplaatsen voor huisdieren.

En wanneer jij of jouw gezin last heeft van hooikoorts, kan een tuin met prachtige kunstgras helpen om de graspollen te verminderen. Hierdoor wordt jouw buitenruimte een aangename plek om tijdens de lente en de zomer te vertoeven.                     

Onderhoud van jouw kunstgras

Kunstgras is super onderhoudsvriendelijk, daarom zul je weinig tijd kwijt zijn aan de verzorging ervan. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het kunstgras zo mooi mogelijk te houden. Zorg ervoor dat je regelmatig gevallen bladeren en plantenresten van jouw kunstgrasveld verwijdert. Dit voorkomt dat de bladeren en plantenresten gaan ontbinden en zich een weg banen door de vezels. Gebruik hiervoor een bladblazer, plastic hark of stugge borstel.

Het is eveneens een goed idee om nabijgelegen planten, bomen en heggen terug te snoeien. Zo beperk je de hoeveelheid afval die op het gazon valt. Wanneer jouw kunstgazon stoffig wordt, kun je het oppervlak met een slang schoonmaken. Wanneer er veel regen valt, hoef je dit natuurlijk niet te doen.  

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment