Home Tuinklussen Hoe houd je je tuin onkruidvrij?

Hoe houd je je tuin onkruidvrij?

by Sander
Hoe houd je je tuin onkruidvrij

Als je een tuin hebt, is onkruid waarschijnlijk een van je grootste ergernissen. Of het stukje grond nou groot of klein is, vol staat met bloemen en planten of voor het gemak grotendeels betegeld is. Onkruid lijkt altijd een weg te vinden om steeds weer op te doemen op plaatsen waar je het absoluut niet wilt hebben. Hele zaterdagen kun je besteden aan het wieden om een week later te ontdekken, dat de eerste sprietjes zich alweer naar boven werken. De altijd terugkerende vraag is dan ook: hoe houd je je tuin onkruidvrij?

Wat wordt eigenlijk verstaan onder onkruid?

Veel mensen zullen denken dat er vast wel ergens een lijst bestaat van onkruid, zoals er ook talloze boeken zijn met gecategoriseerde bloemen en planten. Helaas, onkruid bestaat eigenlijk niet. Althans, niet per definitie. Met het woord onkruid worden planten bedoeld, die over het algemeen snel groeien, voor overlast zorgen en moeilijk te verwijderen zijn. Maar welke planten daaronder worden verstaan, kan voor iedereen verschillend zijn. Wat voor een akkerbouwer onkruid is, kan in jouw tuin juist een aanwinst zijn.

Een goed begin, is het halve werk
Er is geen tuin compleet onkruidvrij, maar toch lijkt de een er meer last van te hebben dan de ander en dat heeft niet altijd te maken met de inspanningen van de bewoners. De basis voor een onkruidvrije tuin begint eigenlijk al bij de aanleg. Wanneer je je tuin aanlegt of renoveert, is het aan te raden de oude grond zoveel mogelijk te verwijderen en de bodem eerst te mulchen. Dit bedekken met kiemvrij organisch materiaal zorgt voor een goede structuur en belemmert de groei van onkruid. Het is even wat werk, maar het zal je op den duur aardig wat uurtjes besparen.

De beste manieren om onkruid te bestrijden

Naast een zoveel mogelijk onkruidvrije basis, is je tuin het meest gebaat bij een simpele aanpak van de ongewenste planten. Regelmatig onderhoud, al is het maar een half uurtje schoffelen, zorgt ervoor dat onkruid zich niet kan nestelen. Want zelfs als je met een schone bodem begint, voeren wind en vogels toch zaden de tuin in, die in een mum van tijd kunnen ontkiemen. Onkruiddoders als azijn en zout kun je beter niet gebruiken. Niet alleen de ongewenste plantjes gaan eraan, maar ook de grond (die verzuurt en verzilt), organismen in de bodem en zelfs bijen overleven het niet.

Maak het onkruid niet te makkelijk

Houd bij de inrichting van je tuin ook rekening met het ontstaan van onkruid. Scherm je tuin niet alleen af tegen nieuwsgierige blikken van de buren, maar ook tegen het onkruid uit de naastgelegen tuin. Zorg voor een goede afscheiding, zodat zaden niet te gemakkelijk overwaaien. Kies een groter formaat terrastegel, zodat je er ook gewoon op kunt zitten en van kunt genieten in plaats van er alleen op je knieën met een mesje en borstel overheen te kruipen. Op die manier kun je onkruid toch redelijk binnen de perken houden.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment