Home Vijvers Hoe houd je je zwembad vrij van algen?

Hoe houd je je zwembad vrij van algen?

by Sander
Hoe houd je je zwembad vrij van algen

In de zomer zetten heel wat Nederlanders een zwembad op in de achtertuin. Heerlijk om met warm weer lekker verkoeling te zoeken in het water. Maar daar komt wel wat onderhoud bij kijken. Wanneer het zwembad niet goed onderhouden wordt, zal het blauwe water al snel plaatsmaken voor groen water: de algen hebben hun plek gevonden. Hoe houd je je zwembad vrij van algen?

Wat zijn algen?

Wanneer we spreken van algen, spreken we van twee verschillende soorten: vrij zwevende algen en zwarte algen. Vrij zwevende algen zijn geelachtig van kleur en kleven losjes aan de wanden van het zwembad. Je kunt ze gemakkelijk wegborstelen. Zwarte algen groeien op de plaatselijke zwembad oppervlakken als een muur of een diep gedeelte. Ze zitten rond de trap, de hoeken en de treden van het zwembad.

Je zwembad regelmatig desinfecteren helpt

Algen zijn makkelijker te voorkomen dan uit te roeien als ze eenmaal aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk het zwembad regelmatig te desinfecteren. Zo voorkom je dat er algen groeien. Ook is het belangrijk dat je het zwembad afdekt als je het niet gebruikt. Een flinke regenbui kan namelijk zorgen voor een daling van het chloor- of broom gehalte.

Als de verhoudingen in het water verstoord zijn, is dat genieten voor algen. Voor je het weet heb je er een complete plaag in zitten. Dat duurt slechts een paar uur. Daarom is het zo belangrijk om de verhoudingen op peil te houden.

Gebruik zwembadzout

Natuurlijk wil je zuiver en helder water in je zwembad. Het gebruik van zwembadzout helpt daarbij. Zout-elektrolyse is een heel goed alternatief voor chloor en geeft een lichtzout en chloorarm zwembad. Daardoor voelt het water zachter aan. Door je zwembad met zwembadzout te behandelen, is het gebruik van chloor niet meer nodig.

Zout en elektrolyse remmen de algen en bacteriën. Zo blijft je zwembadwater langer helder. Lange tijd was chloor de beste methode om het water in zwembaden schoon te houden, maar eigenlijk is zwembadzout nuttiger: chloor heeft immers nadelen op de huid, haar en ogen. Kijk bij Strooizout Gigant om alle voordelen van zwembadzout te ontdekken.

Anti-algen product gebruiken

Als de waterkwaliteit van het zwembad in orde is, kan je een anti-algen product toevoegen aan het zwembad. Het is een goed idee om 24 uur te wachten met het toevoegen van het product, als je net chloor hebt toegevoegd. Anti-algenmiddel zorgt ervoor dat algen geen kans hebben het zwembad te bereiken.

Heb je al last van algen? Dan is het belangrijk om ze eraf te schrobben met zwembadborstels of zwembadsponzen. Daarna zou het water weer helder moeten zijn. Het kan tot vijf dagen duren voordat je resultaat ziet.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment