Home SoortenGroenten & Fruit Hoe kweek je nu eigenlijk een avocadoplant?

Hoe kweek je nu eigenlijk een avocadoplant?

by Rosalyn van Moorselaar
Hoe kweek je nu eigenlijk een avocadoplant?

Is avocado nu groente of fruit?  Ook in de supermarkt weet men vaak niet goed te kiezen op welke plaats de avocado thuishoort. Avocado is beslist fruit, omdat de vrucht zich ontwikkelt nadat de bloemen zijn bevrucht en uitgebloeid. Ook de plaats op de plant waar de vrucht ontstaat, bevestigt dat de avocado tot het fruit behoort. Maar dat maakt natuurlijk weinig uit als jij de avocadoplant in de kamer wilt zetten.

Zelf een avocadoplant kweken

Het is niet echt moeilijk om de plant te kweken, maar je moet wel geduld hebben. In principe is iedere pit geschikt mits die niet beschadigd is. Om de pit te laten ontkiemen, plaats je deze met behulp van 4 tandenstokers of prikkers. De pit moet dan met de puntige kant naar boven op een glas of een bakje water worden gebalanceerd zodat de pit niet volledig onder water komt. Op die manier zorg je ervoor dat de wortels naar de beneden groeien en ook de stengel op de goede plaats komt. Zorg voor een zonnige standplaats. Het water ververs je regelmatig, hierbij moet je er wel op letten dat je de pas gevormde wortels niet beschadigt. Als de pit voldoende is ontkiemt, kan je die in een potje planten. De bladeren moeten dan 2 a 3 centimeter doorsnee hebben en de lengte van de plant is dan circa 15 centimeter. Ook nu zal de avocadoplant behoefte hebben aan veel zonlicht om flink te groeien.

Lees ook: Handleiding bij het planten van druiven in eigen tuin

Verzorging van de avocadoplant

In feite is de avocadoplant een avocadoboom die in Midden- en Zuid-Amerika groeit. De boom is niet opgewassen tegen temperaturen onder de 10°C en de kans dat deze de winter overleeft in een Nederlandse tuin is dus niet bijster groot. Toch zijn er ook in ons land een aantal enthousiaste tuiniers die buiten een avocadoboom hebben geplaatst. De avocadoplant in een pot wil veel zonlicht en voldoende water. De standplaats is dus erg belangrijk als je een sterke avocadoplant wilt krijgen. Worden de bladeren bruin dan heeft de plant te veel water gekregen en moet je deze twee dagen droog later staan.

Als de bladeren ook na de droge periode zich niet herstellen, is het mogelijk dat de wortels zijn beschadigd, dan kan je alleen maar afwachten of de plant genoeg kracht bezit om zich te herstellen.  Als de plant bladeren begint te verliezen, zal deze niet genoeg zon hebben gekregen of zijn de temperaturen te laag geweest. De avocado is geen moeilijke plant maar vergeet niet dat zijn oorsprong ligt in gebieden waar de zon uitbundiger schijnt dan bij ons het geval is. Een avocadoplant heeft ongeveer 5 jaar nodig om voldoende te groeien om vrucht te kunnen dragen. Wees niet teleurgesteld als je geen oogst zult realiseren. Dat is slechts aan weinigen voorbehouden in ons klimaat.

avocado plant

Andere weetjes over de avocadoplant

De avocadoplant is eigenlijk een avocadoboom. Snoeien is niet echt nodig en zeker niet als de boom nog niet volwassen is. Als jouw plant zo groot wordt dat deze gesnoeid moet worden, verwijder dan alleen de zijtakken die laag en dwars zijn om de boom in vorm te houden. Het toppen van een advocadoplant moet ook met beleid gebeuren, omdat onzorgvuldig toppen de groei van de plant zal belemmeren. Het snoeien is riskant en kan de avocadoplant beschadigen.

Het stekken van een avocadoplant zal niet lukken, de boom ontwikkelt zich uit de pit zoals hierboven staat beschreven. Stekken zullen derhalve geen wortels vormen.

In de vrije natuur kan een avocadoboom wel 20 meter hoog worden, maar op plantages zijn ze gemiddeld tussen de 4 en 8 meter hoog. De boom heeft eigenlijk minimaal 2.000 uur zonlicht per jaar nodig om goed te groeien.

De avocado wordt in Engelstalige landen ook wel aligatorpear genoemd vanwege de geribbelde schil in diepgroen.

Avocadoplant kopen?

Misschien ontbreekt het je aan geduld om vele jaren te moeten wachten voordat uit de pit van een zojuist genuttigde avocado zich een boom heeft ontwikkeld. Dan is het wellicht verstandig om maar een avocadoplant te kopen. Door de populariteit van de vrucht heeft ieder tuincentrum tegenwoordig wel een aantal planten te koop. Een avocadoplant is ook een mooi cadeau en de verzorging hoeft niet moeilijk te zijn zoals hierboven is beschreven. Hou er wel rekening mee dat de avocadoplant een flinke zonnige plaats nodig heeft en anders snel lelijk wordt. Let bij het kopen ook even op dat de plant geen last heeft van bladluizen. De avocadoplant is ook onder bladluizen een favoriet.

De Avocadoplant (Persea Americana) online kopen:

€23,95
niet op voorraad
Bol.com

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment