Home Tuininrichting Hoe maak je een mooie balkontuin?

Hoe maak je een mooie balkontuin?

by Sander
Hoe maak je een mooie balkontuin

Als je middenin de stad woont, heb je wellicht geen beschikking tot een tuin. Maar misschien heb je het geluk om wel een balkon te hebben. Ook met een balkon zijn er talloze mogelijkheden om je eigen stukje natuur te creëren. Omdat een balkon meestal niet erg groot is, is het de ideale manier om uit te proberen of tuinieren iets voor jou is.

Het kiezen van je planten

Voordat je je geld gaat spenderen aan platen, is het handig om eerst over een aantal factoren na te denken. Ga voor jezelf na hoeveel tijd je kunt en wit besteden aan het onderhoud van je groene vrienden. Sta ook stil bij het beschikbare licht. Als er weinig zon op je balkon is, ga dan voor planten die het in de schaduw ook goed doen. Het is slim om als basis een aantal planten te kiezen die het hele jaar groen blijven. En dan kun je planten toevoegen die een beperkte periode bloeien.

De potten

Het leuke aan een balkontuin is dat je kunt spelen met verschillende potten. Het werkt meestal het beste als je een paar opvallende exemplaren kiest en de rest rustig houdt. Zo kun je een bepaalde sfeer oproepen zonder dat het chaotisch wordt. Om het toch speels te houden, is het leuk om met oneven aantal potten te werken. Vergeet niet dat je de potten ook van de winkel naar je balkon moet zien te krijgen en dat je ze mogelijk ook eens wilt verplaatsen op je balkon, als ze gevuld zijn met zware potgrond. Denk tot slot ook aan het gewicht dat je balkon aan kan.

Kleuren

Op een balkon kun je je het beste beperken tot een aantal kleuren planten, omdat het anders al gauw druk oogt. Bij het bepalen van je kleurgebruik kun je de volgende drie regels als leidraad nemen. Complementaire kleuren (zoals rood en groen of blauw en wit) versterken elkaar. Kleuren die dichtbij elkaar liggen (zoals rood, roze en paars) kun je goed combineren. Een interessant ton sur ton effect krijg je door verschillende tinten van één kleur te gebruiken.

Decoratie

Je zou er misschien niet zo bij stil staan, maar de vloer van je balkon is erg belangrijk voor de uitstraling. Houten vlonders zijn een fijne basis maar je kunt ook gemakkelijk een mooie vloer creëren met een vloerbedekking die geschikt is voor buitengebruik. Verlichting is vervolgens een manier om een sfeervol plekje van je balkon te maken. Dat kan met kaarsen maar ook met lichtsnoeren met lampjes. Het is handig om lichte, inklapbare tafels en stoelen te gebruiken, zodat je die makkelijk op kan bergen. Maak het af met gezellige kussens en kleedjes.

Feestje op je balkon

’s Zomers leent een balkon zich uitstekend voor high tea of barbecue met vrienden. De voorpret begint al bij de aankleding van het balkon. Je kunt vlaggetjes ophangen en een mooie etagère vullen met al het lekkers, als eyecatcher op de tafel. In de kringloop kun je vintage kopjes en schoteltjes verzamelen, bijvoorbeeld met verschillende bloemenprints. Een extra tip is om een klein presentje te maken voor je gasten, bijvoorbeeld een stekje van een van je planten of een zakje met zaadjes. Wie weet inspireer je hiermee meer mensen om groene vingers te ontwikkelen!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment