Tuinieren vergt redelijk wat fysieke inspanning. Dragen, heffen, het aanhouden van verschillende houdingen en repetitieve bewegingen: je lichaam wordt goed uitgedaagd terwijl je hoofd even helemaal tot rust komt. Vooral de wervelkolom krijgt het zwaar te verduren tijdens het tuinieren.
Heb jij vaak last van je rug na het tuinieren? Met deze 5 tips voorkom je rugpijn tijdens of na het tuinieren.
Een warming-up
Je kunt tuinieren zien als een sport. Het is dus belangrijk om niet direct de (moes)tuin in te duiken, maar eerst rustig op te warmen met een warming-up en een paar eenvoudige stretchoefeningen. Ga eerst een eindje wandelen en draai je schouders en armen los.
Spreid ook de werkzaamheden die je in de tuin wilt doen, dus plan niet alles in op je ene vrije dag maar probeer meerdere momentjes vrij te maken om in de tuin te klussen. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je jouw spieren overbelast.
Verkeerde bewegingen voorkomen
Rugpijn ontstaat vaak doordat je de verkeerde beweging maakt. Het schiet op dit moment echt in de rug. Vermijd dat je voorover moet bukken als dit gepaard gaat met een draaiende beweging, zoals bij het bijeenvegen van bladeren of het verwijderen van onkruid. Til ook op de juiste manier, door je benen te buigen en de rug recht te houden. Wanneer mogelijk kun je tillen het best vermijden. Misschien heb je een steekwagentje om zware objecten mee te verplaatsen of kun je de takken zonder te bukken in de kruiwagen gooien.
Genoeg afwisseling
Welk klusje in de tuin je ook doet, het is belangrijk om langdurige taken regelmatig te onderbreken en zwarte klussen op te splitsen. Door langdurig eenzelfde belasting in combinatie met een verkeerde houding kun je veel last krijgen van je rug, nek of schouders. Door regelmatig te wisselen tussen staan, zitten of knielen en je rug recht te houden, is de kans op klachten stukken kleiner.
Ontspannen na het tuinieren
Na inspanning komt ontspanning. Jouw spieren hebben flink wat werk geleverd en kunnen hierdoor stijf aanvoelen. Met een lekker warm bad zorg je ervoor dat de spieren weer losser worden. Of gebruik een warm kersenpitkussen dat je tegen de onderrug aanlegt. Op deze manier blijven je spieren soepeler doordat ze warm en goed doorbloed blijven.
Tuinieren met een zwakke rug
Heb jij altijd al last van je rug maar zou je toch graag tuinieren? In principe kan dat gewoon. Je moet dan alleen wel extra aandacht besteden aan de juiste houding en eventueel een hulpmiddel gebruiken.
Een deskundige van allabouther wijst ons op het gebruik van een rugbrace. Als je regelmatig last hebt van rugklachten of zelfs hernia’s, kunnen deze rugbanden een uitstekende oplossing bieden. Vaak raadt de arts deze aan voor incidenteel gebruik op het moment dat je acute rugpijn krijgt in de onderrug. Een brace biedt op dit moment ondersteuning, comfort en verlichting van de pijn. Het is wel belangrijk dat je een rugbrace niet te lang draagt omdat dan juist je eigen rugspieren nog verder verzwakken.