Home Tuintips Hoe zorg je ervoor dat jouw tuinmeubelen langer meegaan?

Hoe zorg je ervoor dat jouw tuinmeubelen langer meegaan?

by Sander
tuinmeubel lakken

Bijna is het weer zover; de tijd breekt aan om weer een mooi nieuw tuinmeubel set te kopen. Doorgaans kopen we circa om de 3-4 jaar een nieuw tuinmeubelset en dat heeft verschillende oorzaken. Of we zijn simpelweg uitgekeken op het ‘oude’ tuinmeubelset en willen aanhaken bij een nieuwe tuinmeubeltrend, of de tuinmeubelen beginnen lieverlee verweerd en lelijk te worden. Dat laatste is natuurlijk eeuwig zonde, want het is namelijk onnodig. Met een beetje extra voorzorgsmaatregelen kun je namelijk jarenlang genieten van je tuinmeubelen. Lees onze tips maar eens.

Tuinmeubelen langer laten meegaan

Er bestaan vele soorten tuinmeubelen, van steigerhout tot beton en alles daar tussen in. De meest voorkomende tuinmeubelen zijn aluminium tuinmeubelen, kunststoffen en houtsoorten, zoals te zien bij de collectie tuinmeubelen van Tuinmeubelwereld.nl. Welk type tuinmeubel je ook bezit, besteed er enige aandacht aan door waar mogelijk vanaf de herfst tot het voorjaar de tuinmeubelen in een schuur te stallen. Door je tuinmeubelen het halve jaar binnen te houden, zorg je voor een verlengde levensduur. En het is zo’n kleine moeite, dit is typisch iets wat je gewoon even moet doen.

Houten tuinmeubelen onderhouden

Houten tuinmeubelen, al dan niet deels uit hout bestaand, zijn te onderhouden met een houtbeits of je kunt zelfs kiezen voor bootlak. Houtbeits zorgt voor een vettige laag die in het hout trekt en daardoor het hout beter conserveert. Bootlak zorgt daadwerkelijk voor een harde, glanzende laklaag die de houten tuinmeubels jarenlang bescherming biedt. Het hout krijgt dan wel een hoogglans, dit vind je mooi of niet. Zorg dat je eerst het hout goed schoonmaakt en laat drogen voordat je aan de slag gaat.

Kunststof tuinmeubelen netjes houden

Kunststof is in feite niet te behandelen (wel te reinigen natuurlijk). Je dient ervoor te zorgen dat de weerelementen er geen vat op krijgen, dit doe je door ze of binnen te stallen, of je plaatst er een groot afdekzeil overheen. Deze zijn al bij de aanschaf verkrijgbaar, maar je kunt ook zelf een zeil kopen. Zorg ervoor dat deze goed vastgezet wordt, anders waait hij bij de eerste storm weg.

Aluminium tuinmeubelen verzorgen

Aluminium roest niet, dat maakt deze tuinmeubelen ook zo prettig. Daarnaast is aluminium een lichtgewicht. Er is geen specifiek onderhoud nodig, dit zijn tuinmeubelen die je schoonmaakt met een warm sopje allesreiniger bijvoorbeeld. Het is wel belangrijk om vogelpoep te verwijderen, want deze zuren maken gemakkelijk vlekken die intrekken in het aluminium. Als het even kan plaats je de meubelen ‘s winters in een berging.

Betonnen tuinbank verzorgen

De betonnen tuinbank is schoon te maken met een sopje van groene zeep. Beton krijgt meestal te maken met een groene algenaanslag, die is te reinigen met een stevige borstel een het sopje, wat je vervolgens naspoelt met water. Wil je de betonnen tuinbank extra schoonhouden, impregneer hem dan met een speciale natuursteen coating, verkrijgbaar bij bouwmarkten.

Komt het aan op het verzorgen van tuinmeubelen, dan is er een hoop mogelijk en doorgaans betekent het echt een kleine moeite!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment