Home SoortenDieren Hoe zorg je het beste voor je vijvervissen?

Hoe zorg je het beste voor je vijvervissen?

by Sander
Hoe zorg je het beste voor je vijvervissen

Bij het kiezen van je vijvervissen is het handig om je een beetje in te lezen. Op zich kun je elke soort wel met elkaar combineren. Maar het is prettig om te weten of ze de vijverplanten zullen opeten, de bodem zullen omwoelen en zich snel zullen voortplanten. Je wilt niet te veel vissen in je vijver hebben omdat de vijverplanten en het filter dan te veel afvalstoffen ter verwerking krijgen, waardoor de waterkwaliteit slecht zal worden. Als regel kun je 50 cm per 1000 liter aanhouden.

Zichtbaarheid

Aan de ene kant wil je je vissen natuurlijk wel kunnen zien en is het niet interessant om alleen vissen te hebben met schutkleur. Aan de andere kant bestaat er dan ook het gevaar dat reigers en katten erop af zullen gaan. Bij vissen die aan de oppervlakte verblijven, moet je extra opletten dat je ze beschermt tegen hun vijanden. Voorbeelden van zulke oppervlaktevissen zijn de goudelrits, rozette en windes. Als je de vijver voldoende beschermt, hou er dan wel rekening mee dat de eerste twee zich heel snel voortplanten. Datzelfde geldt voor goudvissen, shubunkin, koi en de zonnebaars.

Wanneer is je vijver klaar voor vissen?

Als je net een nieuwe vijver hebt, moet je eerst een paar maand wachten voordat je vissen koopt. Het kraanwater waarmee je hem vult moet eerst langzaam vijverwater worden. Tussen maart en mei is een gunstige periode om nieuwe vissen te kopen. Dan is het nog niet te warm en kunnen ze rustig wennen tot het winter wordt. Je kunt je vissen het beste in een tuincentrum kopen. Zo kun je zelf checken of ze er gezond uitzien. Bij oranje vissen kiezen mensen meestal de meest felgekleurde maar het is goed om te weten dat de gelere vaak gezonder zijn.

Het uitzetten

Je krijgt ze mee in een speciale zak waar extra zuurstof in zit. Om de vissen zo min mogelijk stress te geven is het wel zo sympathiek om de zakken zo min mogelijk te laten schudden. Thuisgekomen kun je de zak het beste gesloten in de vijver leggen (niet in de brandende zon!). Op deze manier kunnen de vissen wennen aan de temperatuur van het vijverwater. Daarna knip je de zak open, laat je wat vijverwater binnen en wacht je 10 minuten.

Het voeren

Als je maar weinig vissen hebt, kunnen ze meestal genoeg eten in de vijver vinden in de vorm van insecten of larven. Als je ze wel voert, moeten ze het binnen een paar minuten op hebben. Anders is het alleen maar vervuiling voor het water. Als het water kouder is dan 8 graden hebben de vissen geen voer nodig.

Vissenziekten

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je een zieke vis kunt herkennen: hij eet en beweegt nauwelijks, beweegt scheef of schuurt over de bodem. Zichtbare parasieten, wonden of ingescheurde vinnen of staart zijn ook foute boel. Als je merkt dat een vis ziek is, moet je hem zo snel mogelijk in een aparte bak zetten. Zo kan hij geen andere vissen besmetten en zal het medicijn dat je eventueel toedient de goede bacteriën in het vijverwater niet doden. Vak zijn ziekten het gevolg van te veel vissen in een vijver of een slechte waterkwaliteit.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment