Home SoortenDieren Hondenhok zelf maken met bouwtekening

Hondenhok zelf maken met bouwtekening

by Rosalyn van Moorselaar
Hondenhok zelf maken met bouwtekening

Heeft jouw hond al een eigen plekje met een mooi hondenhok? Uiteraard zijn de meeste honden in ons land echte huisdieren geworden die dag en nacht doorbrengen in onze woning. Maar als je hond uitlaat, merk je toch iedere keer weer hoe het dier ook geniet om buiten te zijn. Als jij bij je woning de mogelijkheid hebt om een hondenhok buiten te maken, kan je daarmee je hond een droge en warme slaapplek geven. Zeker honden die daarvoor geschikt zijn, kunnen dan ook als waakhond fungeren. Een hondenhok maken is niet echt moeilijk voor een handige doe-het-zelver als je gebruikt maakt van een goede bouwtekening. Je kan kiezen voor een prefab hondenhok of gewoon de materialen kopen en zelf alles maken. Bij de Gamma vind je in beide gevallen alles wat je nodig hebt.

Bepaal de grootte van het hok

Logisch natuurlijk, maar voor een aangenaam hondenhok is het van belang dat je hond voldoende ruimte heeft om lekker ontspannen te liggen, maar dat het hok ook weer niet onnodig groot is. Die extra ruimte maakt een hok moeilijker te isoleren en wordt door je huisdier ook minder prettig gevonden. Dus haal de centimeter er maar bij om de hond op te meten zodat je weet welke maten je nodig hebt. Op de bouwtekening kan je dan ook vaak al zien welk materiaal je nodig hebt.

Hondenhok maken: isolatie is noodzakelijk

Als je een nachthok voor je hond maakt, moet dat in eerste instantie geïsoleerd worden van de grond. Als je dat niet doet, zal het hok in de winter ijskoud zijn en in de zomer veel te heet. Het isoleren van het hok doe je door een houten frame te maken waarop het hondenhok zal worden gebouwd. De rechthoek van het frame zet je stevig in elkaar met verzinkte schroeven en je bedekt deze met een plaat triplex die tevens de vloer van het hok gaat vormen. Door deze fundering isoleer je het te bouwen hok van de ondergrond. Ook als het regent zorgt deze rechthoek ervoor dat de hond geen natte voeten krijgt.

Kies het juiste materiaal voor het hok

Een hondenhok maak je traditioneel van hout. Maar ook hier speelt isolatie een belangrijke rol. Massief hout isoleert veel beter dan triplex. Zelfs dun hout heeft te voorkeur boven andere materialen. Het hoeft geen duur hout te zijn, je kan ook denken aan steigerhout of het nachthok maken van pallets. Een van de zaken waar je rekening mee moet houden is dat de opening groot genoeg moet zijn om het voor je hond makkelijk te maken het hok binnen te komen, maar de opening niet te groot mag zijn om tocht en verlies van warmte te voorkomen.

De vakman bouwt stevig

Met een goede bouwtekening is het niet moeilijk om de zijkanten te zagen op het perfecte formaat en die stevig vast te zetten op de fundering en aan elkaar te verbinden. Gebruik verzinkte schroeven en denk eraan dat het hok beslist meerdere jaren mee mag gaan en tegen weer en wind in Nederland bestand moet zijn. Zeker een vrijstaand hondenhok krijgt heel wat te verduren in de loop der tijd.

Een goed huis heeft een goed dak

Het dak moet er voor zorgen dat regen en sneeuw niet blijven liggen om lekkage te voorkomen. Het dak dient goed ondersteund te worden en hiertoe dienen de vier stukken hout die je aan de binnenkant van het hok bevestigt. De twee planken die je gebruikt moeten nauw op elkaar aansluiten en met houtlijm of een andere materiaal zorg je ervoor dat er geen water kan doordringen. Het dak dient een paar centimeter over de muren van het nachthok heen te hangen om het water goed af te voeren en de wanden droog te houden.

Een persoonlijk tintje geven

Een hondenhok verf je met niet-giftige verf. Je kan er voor kiezen om de kleuren geheel af te stemmen op de tuin of juist voor contrast te zorgen met een kunstzinnig hondenhok. Het dak kan meestal ook wel een extraatje gebruiken. Dat kan met speciale geïmpregneerde dakbedekking die je onder andere bij de Gamma kan kopen. Maar ook een paar dakpannen zijn een optie. Deze geven ook bescherming en zorgen voor een authentiek tintje. Zet de dakpannen dan wel goed vast op het dak van het hondenhok.

Opleuken mag best

Ook je hond houdt van duidelijkheid en comfort. Dus een vloerbedekking in het hondenhok mag best. Hou er wel rekening mee dat dit stevige kwaliteit mag zijn en goed te verwijderen om het regelmatig schoon te maken. Verder heeft een echt hondenhok uiteraard ook een naambord en een huisnummer. Deze kan je kopen of zelf maken.

Tip: het is bijzonder handig om aan de buitenkant van het hok een aantal (niet scherpe) haakjes te bevestigen. Hier kan je dan bijvoorbeeld speeltjes en de riem/ketting bewaren.

Lees ook: Zelf een zandbak maken voor je kinderen

Gerelateerde Berichten