Home Tuinontwerp Hulp bij het kiezen van het perfecte kunstgras voor jouw tuin

Hulp bij het kiezen van het perfecte kunstgras voor jouw tuin

by Sander

Op zoek naar kunstgras voor je tuin, dan zijn er vele opties en helpen we je graag een handje bij het kiezen. Er zijn tegenwoordig meerdere soorten kunstgras, niet alleen voor tuinen maar ook voor sportvelden, balkons, dakterrassen, zelfs binnen en in andere kleuren dan groen.

Voor iedere plek is er een speciaal soort kunstgras. Voor een hockey veld is er kunstgras hockey dat langer is dan overige soorten en extra sterke vezels bevat. Dat zorgt voor een beter spel en gaat lang mee ondanks intensief gebruik. Voor tuinen is er een soort die bijna niet te onderscheiden is van echt gras. Waar moet je op letten bij de keuze van kunstgras voor jouw tuin?

1. Ondergrond

Kunstgras voor de tuin kan op vrijwel iedere ondergrond worden gelegd, maar het is verstandig om met de specialist te overleggen welke werkzaamheden moeten worden verricht om jouw kunstgrasveld voor vele jaren mooi en strak te houden. Al is kunstgras bestand tegen het weer en waterdoorlatend de ondergrond krijgt in ons klimaat uiteraard best veel te verduren.

2. Het gebruik

Er zijn veel soorten kunstgras die geschikt zijn voor de tuin. Het is daarbij uiteraard van belang hoe het gebruikt gaat worden. Als het kunstgras uitsluitend ter decoratie wordt gebruikt is een minder zachte en goedkopere soort wellicht een optie. Met spelende kinderen, sportieve spelletjes en huisdieren kies je voor een zachtere soort die een goed speelveld vormt.

3. Afvoer van water

Een kunstgrasveld is uitstekend waterdoorlatend en is na een regenbui weer snel droog. Dat scheelt een hoop moddervlekken op de kleding van de kids en voorkomt modderpoten bij huisdieren. Dat water moet echter wel kunnen verdwijnen als het door het kunstgras is afgevoerd. Overleg derhalve voor dat het grasveld wordt gelegd met de leverancier. Deze kan beoordelen of er aanvullende drainage-maatregelen moeten worden getroffen.

4. Onderhoudsarm betekent wel af en toe aan de slag

De grasmaaier kan de deur uit, maar ieder kunstgrasveld heeft wat onderhoud nodig. Onkruid kan niet door het kunstgras dringen. Maar zaden die op het grasveld terecht komen, kunnen wel wortelen als daar natuurlijk materiaal blijft liggen zoals bladeren en andere zaken. Afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijk materiaal moet je dus af en toe met de bezem aan de slag. Voordeel is dat het kunstgras makkelijk te reinigen is.

5. Let op Europese normen

Huisdieren, maar ook kleine kinderen hebben de neiging om ook alles met de tong te onderzoeken. Hygiënisch is het niet, maar als het kunstgras aan de Europese normen voldoet, weet je in ieder geval zeker dat het geen zware metalen of andere giftige stoffen bevat die vrijkomen als kinderen of dieren eraan gaan likken. Een voorbeeld is de EN 71-3 NEN.

6. Garantie

Een kunstgrasveld in de tuin vraagt om een investering. Een betrouwbare leverancier geeft echter ook al gauw 15 jaar garantie op het kunstgras. Het belangrijkste daarbij is vaak de kleurvastheid omdat dit een van de redenen is waarom je het aanschaft. Lees de kleine lettertjes van de garantie voorwaarden altijd goed en braaf verdere informatie bij twijfel.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment