Home Tuintips In 5 stappen je tuinmeubelen beitsen of lakken

In 5 stappen je tuinmeubelen beitsen of lakken

by Sander
tuinmeubel lakken

Ons klimaat vraagt veel van je tuinmeubelen. De temperatuurverschillen kunnen erg groot zijn. Daarnaast is er de ene dag een brandende zon en wellicht de volgende dag een lange periode met regen. Soms is het na één seizoen voldoende om de meubelen te behandelen met alleen houtolie voordat ze de winteropslag ingaan. Als er groot onderhoud nodig is, volg dan het stappenplan dat hieronder staat.

1. Schoonmaken

Voor het schoonmaken van je houten tuinmeubels voordat het grote onderhoud begint, is een sopje met een neutraal schoonmaakmiddel en een zachte doek vaak voldoende.

2. Gaatjes en scheuren opvullen

De schoongemaakte meubels behandel je nog met een ontvetter voordat je gaatjes en scheurtjes gaat opvullen. Kies hiervoor een dag dat de temperatuur boven de 10°C ligt om het vulmateriaal snel te laten uitharden. Voor ieder soort hout vind je een geschikt vulmiddel in de speciaal-handel. Werk zorgvuldig en snel om alle beschadigingen goed op te vullen.

3. Schuren

Als de meubelen een laklaag hebben kan je voor het schuren het beste een fijn soort schuurpapier gebruiken. Voor onbewerkt hout is middelfijn schuurpapier geschikter. Geschuurd hout hoef je niet nogmaals te gaan schuren. Na het schuren verwijder je zorgvuldig alle resten met een zachte borstel of een doekje. Plak nu alle delen die je niet gaat lakken op beitsen af met tape.

4. Zet de meubelen in de grondverf

Grondverf zorgt ervoor dat de nieuwe laag lakverf beter zal hechten. Kijk eerst op de verpakking voor welk materiaal de grondverf geschikt is. Gebruik een kwast voor de fijnere onderdelen en een roller voor grotere oppervlakte. Denk eraan dat je hout altijd met de nerf mee moet verven. Breng grondverf altijd royaal aan. Daarna is het belangrijk dat de grondverf goed droogt. Op de verpakking staat aangegeven wat de juiste droogtijd is, vaak met variatie voor de temperatuur. Hou er voor de planning rekening mee dat je voor de volgende stap al gauw 16 uur of meer zal moeten wachten.

5. Het lakken

Kies voor een juiste lak die echt is gemaakt voor houten tuinmeubelen, zoals Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak. Als je langer dan 24 uur hebt gewacht met het lakken na aanbrengen van de grondverf is het aan te bevelen om de meubelen nog even licht aan te schuren voordat je met het lakken begint. Ook hierbij gebruik je een roller voor de grote oppervlakte en een kwast voor het fijnere werk. Op de verpakking vind je nog aanwijzingen voor het meest optimale resultaat. Voor hardhout is een tweede laklaag verstandig. Wacht hiermee ongeveer 16 uur of de tijd die op de verpakking staat aangegeven. Met een goede lak zoals Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak kunnen je tuinmeubels ons weer beslist weer een tijd verduren. En wat staat er nu mooier in de tuin dan glanzende tuinmeubelen.

Tip

Verwijder de tape zo snel mogelijk na het lakken en wacht niet totdat dit gedroogd is, Hierdoor bespaar je een hoop werk omdat er geen lelijke plekken ontstaan op het gelakte hout en je geen lijmtesten hoeft te verwijderen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment