Home Tuintips Inspiratie: Kasteeltuinen Arcen

Inspiratie: Kasteeltuinen Arcen

by Lara Klaassen

Voor een dagje uit op een inspirerende plek met bloemen en planten, ben je in Kasteeltuinen Arcen aan het juiste adres. Het hele gezin kan er iets leuks beleven. De 15 unieke tuinen zijn voor tuinliefhebbers state of the art als het gaat om ontwerp en aanleg. 

De tuinen van Arcen liggen in Noord-Limburg, niet ver van Venlo, bij het natuurgebied De Maasduinen. Sowieso een mooie regio om te bezoeken. Het kasteel van Arcen is gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de Hertogen van Gelre. Het kasteel is vele keren herbouwd, waardoor het een rijke historie heeft. Het huidige kasteel is gebouwd in de barokperiode, waardoor delen van de tuin en het kasteel een overdaad van vorm en expressie kennen, kenmerkend voor deze van oorsprong Italiaanse stijl.. Het kasteel is in bezit van de stichting Het Limburgs Landschap. Deze organisatie restaureert en herstelt steeds weer delen van het kasteel, waaronder het interieur. Zo blijft het kasteel ook voor toekomstige generaties behouden. 

Zoals het hoort bij een echt kasteel, is er een gracht, een poortgebouw en een kasteelhof. De gebouwen zijn grotendeels te bezoeken. Er is ook een koesthuis, omgebouwd tot restaurant. De Oranjerie was vroeger een kas. Daarin overwinterden oorspronkelijk citrusboompjes en andere kuipplanten. Het bouwjaar van de oorspronkelijke Oranjerie is 1763. Helaas werd deze in 1916 verwoest. Op de oude fundering en gewelven is de huidige Oranjerie gebouwd. Dit is nu een winkel, waar je ook planten kan kopen.

Thematuinen

De tuinen zijn ingericht op thema’s. Inspirerend voor de aanleg van je eigen tuin zijn de hosta- en varentuin, de acertuin met Japanse esdoorns, de Rhodondendrontuin en de patiotuinen. Ook als je meer wilt weten over plantensoorten, ben je in de Kasteeltuinen Arcen wel even zoet. Bijvoorbeeld als het gaat om rozen. Het klassieke Rosarium is een in barokke stijl aangelegde tuin met plantvakken, haagbeukhagen en grachten met strakke paden. In de 10 vakken zijn allemaal verschillende rozen geplant. Weet jij het verschil tussen leirozen, klimrozen en liaanrozen? Na een bezoek aan de kasteeltuin Arcen wel, want er is veel informatie beschikbaar. 

Tip: maak foto’s van de planten en borders die je inspireren. Fotografeer ook de bijbehorende naambordjes en info. Dan kan je het thuis nog eens goed nalezen. 

De bordertuin is mooi om combinaties van planten en bloemen te zien. De Vlinderstichting adviseerde over de aan te planten soorten in deze tuin. De borders hebben een organische vorm in een landschap van grasstroken, paden en borders. Loop ook tussen de vlinders, bijen en prachtige bloeiende planten. 

Het terrein is aangelegd op het landgoed van een 17e eeuw kasteel en erg sfeervol. Delen van het landgoed zijn aangelegd om jou voor je tuin te inspireren. Er is een bamboebos, het open en ruime toernooiveld, een bergtuin en een water- en beeldentuin. De tuinen van Arcen staan bekend om de bijzondere individuele bomen, waaronder eeuwenoude Rode beuken. In het midden van het Toernooiveld pronkt een enorme Sequoiadendron giganteum. Deze Mammoetboom is in 1906 geplant en was toen al enkele jaren oud. Hij heeft inmiddels een hoogte van 22,5 meter.

De thematuinen bieden je een reis over de wereld met heel uiteenlopende sferen. Zo is er de Oosterse watertuin. Dit is een stukje Thailand met In de Oosterse Watertuin met het traditionele vissershuis, vijverpartijen en de miniatuur rijstvelden. De beplanting is ook oosters met Indische bloemriet, canna’s en in Bonsai-vorm gesnoeide bomen. 

In de Italiaanse tuin waan je je met de in cipresvorm gesnoeide coniferen, terracotta potten, de strakke vijver en de tempel in de tuin van een Toscaanse villa. 

Wat is er te doen in Kasteeltuinen Arcen

Door de ruimte en de vele tuindelen, biedt het landgoed een mooi decor voor evenementen en activiteiten. De combinatie van thematuinen, landgoed en diverse horecaplekken is uniek. Bijvoorbeeld voor het Fantasy Festival Elfia, een kostuum festival waar je je ogen uitkijkt. Door de diversiteit is het ook voor kinderen interessant om mee te gaan. 

Voor kinderen is er namelijk ook van alles te doen. Natuurlijk is er een speeltuin. Verder is er een midgetgolfbaan en een speelstrand met trekvlot. De speurtocht is een aanrader, omdat je daarmee met de kinderen het gehele park ontdekt. In de kinderboerderij (open in het hoogseizoen) zijn diverse dieren om te knuffelen. Ook zijn er diverse bijzondere dieren, zoals ringstaartmaki’s, doodshoofdaapjes en wallaby’s. 

Op de verschillende terrassen kan je even zitten en iets eten of drinken. Daardoor zijn de Kasteeltuinen Arcen ook geschikt voor oudere en minder mobiele bezoekers. Voor de kunstliefhebber zijn er diverse exposities in het park en in het kasteel van bekende kunstenaars. 

Een terrasje afwisselen met een picknicken? Ook dat kan op de ruime grasvelden in het park! Het is toegestaan om je eigen picknick mee te nemen. En viervoeters zijn ook welkom: honden mogen de Kasteeltuinen Arcen in als ze aangelijnd zijn en buiten blijven. 

De kasteeltuinen Arcen zijn in elk seizoen mooi. De evenementen voegen elk seizoen extra sfeer toe. In augustus blijft het park op sommige dagen tot 21.00 uur geopend voor sfeervolle zomeravonden. Dan is er een wandelend tuinorkest en kan je kleiduivenschieten en handboogschieten op het Toernooiveld. Op de terrassen spelen singer-songwriters. 

In september staan de kasteeltuinen vijf dagen lang in het teken van bloemen. Het evenement ‘Bloemig!’ is voor bloemisten hét moment om bloemsierkunstwerken te maken en te laten zien. Er is een route te volgen in het kasteel en door het hele park, waar op verrassende plekken de meest bijzondere bloemsierkunstwerken te bewonderen zijn. In de kas Casa Verde worden dagelijks demo’s gegeven.

In de herfst is met name het internationale lichtkunstfestival Enchanted Gardens betoverend mooi om te zien in de avonduren. De lichtshow is een absoluut hoogteunt van de het festival. De acertuin met knalrode Japanse esdoorn en de diverse grote bomen in het park tonen in de herfst alle kleuren van het herfstpalet. 

Toegang met korting

Check de actuele openingstijden van de kasteeltuinen Arcen op www.kasteeltuinen.nl Op deze website is ook een uitgebreide plattegrond te zien. Korting is in 2020 onder andere te krijgen via social deal en via tripper. Ook de ANWB biedt korting. Donateurs van het Limburgs Landschap ontvangen jaarlijks een kortingscode.  

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment