Home SoortenGroenten & Fruit Inspiratie uit het voedselbos

Inspiratie uit het voedselbos

by Sander

In reactie op reguliere landbouw zijn natuurlijke vormen van landbouw in opkomst. Een voorbeeld hiervan is het voedselbos. Voedselbossen zijn geïnspireerd op de natuur: het zijn zelfvoorzienende ecosystemen met eetbare planten. Ook als je zelf geen voedselbos hebt of wilt, kunnen voedselbossen als inspiratiebron voor jouw tuin dienen. Lees verder en laat je inspireren door de wondere wereld van het voedselbos.

Bussiness cases voor voedselbossen

Binnen het concept voedselbos kan je nog vele kanten op. Zo heeft Stichting Voedsel uit het Bos vier bussiness cases uitgewerkt voor Landgoed Welna op de Veluwe. Deze cases hebben ieder een andere focus en daarmee een ander verdienmodel, met verschillende kosten en inkomsten. Ook als je niet van plan bent een winstgevend bedrijf van je stuk(je) land te maken, kan je je laten inspireren door deze vier mogelijkheden. De cases dragen de namen Biodiversiteit, Beleving, Gatronomie en Productie.

Natuurwaarden

Biodiversiteit is gericht op het maximaliseren van de biodiversiteit ofwel diversiteit van soorten. Een hoge biodiversiteit levert directe en indirecte waarde aan de mens, waarvoor ook wel de term ecosysteemdiensten wordt gebruikt. Een deel van de ecosysteemdiensten, zoals voedsel, kan worden vermarkt en levert inkomsten, maar voor een groot deel van deze toegevoegde waarde is het niet zo simpel. Echter is ook deze waarde erg belangrijk voor natuur en mens.

De ervaring

In de casus Beleving ligt de focus op het creëren van een waardevolle natuurbeleving. Hier zijn veel mogelijkheden. Beplanting speelt een grote rol, net als landschapselementen en gebruiksobjecten. Genoemde voorbeelden van gebruiksobjecten zijn blotevoetenpaden, overnachtingsplekken en faciliteiten voor het organiseren en bijwonen van activiteiten in het bos. Ook bij Beleving kan voedsel uit het bos een rol spelen, zoals in workshops waarbij het voedsel wordt verzameld, verwerkt en/of gegeten.

Voor fijnproevers

Bij het thema Gastronomie draait het om het gebruiken van eetbare soorten die goede kwantiteit en kwaliteit leveren en ook gastronomische waarde hebben. Hierin zijn veel mogelijkheden, welke grotendeels nog te ontdekken zijn door wie ermee aan de slag gaat. Naast het produceren en verkopen van voedsel, liggen ook hier mogelijkheden voor het organiseren van activiteiten gericht op educatie en beleving.

Duurzame opbrengst

Bij Volumeproductie gaat het om de productie van kwaliteitshout op een manier die gunstig is voor ecologische waarden en de bodem. Dit voedselbostype kan voortkomen uit een regulier productiebos dat wordt verduurzaamd. Dit voedselbos genereert ook voedsel, voornamelijk van planten met voedsel met een hoge marktwaarde. Daarnaast kan er ruimte komen voor ‘dubbeldoelbomen’ die zowel hout als voedsel leveren, zoals fruitbomen.

Inspiratie voor jou

Wat betekent dit voor jouw tuin? Waarschijnlijk is jouw tuin geen voedselbos, maar ook dan kunnen de genoemde thema’s een rol spelen in je tuin. Hoe is de biodiversiteit of soortenrijkdom? Zie je hier mogelijkheden tot verbetering? Hoe is je beleving en heb je misschien de wens om dit te verbeteren? Groeit er iets van gastronomische waarde in je tuin en doe je er ook iets mee? Zou je dat willen? Volumeproductie is misschien niet nodig, maar heb jij al fruitbomen in je tuin?

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment