Home Tuintips Inspiratie voor tuinverlichting in de winter

Inspiratie voor tuinverlichting in de winter

by Sander
Inspiratie voor tuinverlichting in de winter

Loop tegenwoordig eens door een woonwijk met tuinen en dan besef je pas goed hoeveel er veranderd is in een beperkt aantal jaren. Destijds was er een grote buitenlamp of waren er wellicht enkele spots die binnen waren aangesloten en vaak voorzien van een sensor. Hierdoor werd de tuin goed verlicht zodat de welkome bezoekers de weg naar de deur konden vinden. Minder welkome gasten waren niet gediend van het licht omdat hun zaakjes nu eenmaal in het duister beter floreren. Deze buitenverlichting was en is beslist praktisch maar gezelligheid biedt deze niet. De nieuwe trends voor buitenverlichting zijn mogelijk gemaakt door led en zonnecellen.

1. Feestverlichting

Als je aan de winter denkt, is kerstmis beslist een van de zaken die daarbij meteen aan de orde komt. Dit feest van het licht wordt ook steeds meer naar buiten verplaatst en dat is niet zo verwonderlijk bij de lange avonden waar de winter in ons land door gekenmerkt wordt. Bij partylights denken we in de eerste plaats aan snoeren met lichtjes. Misschien kies jij voor knipperende of gekleurde exemplaren. In ieder geval kan je met een snoer allerlei vormen creëren en effecten bereiken. Een boom voorzien van tientallen minilichtjes spreekt overal tot de verbeelding. Je kan ook kiezen voor andere soorten tegenwoordig, denk eens aan plastic bollen of papieren lantaarns die je eenvoudig kan ophangen op (beschutte) plaatsen waar je wat extra sfeer kan gebruiken.

2. Let op waar je loopt

Nog steeds is het belangrijk dat tijdens de donkere dagen iedereen het huis kan bereiken zonder een struikel-partij. Een buitenlamp met bewegingssensor is derhalve nog steeds een praktisch hulpmiddel. Maar het is ook mogelijk om de tuin doorlopend te verlichten gedurende de avonduren met staande of sokkellampen. Deze zijn er in alle soorten en maten en er zijn passende modellen voor iedere tuin. Behalve het feit dat deze lampen zo geplaatst kunnen worden dat ze de weg wijzen naar de deur, geven ze ook extra gezelligheid. Wist je overigens dat je een kleine tuin groter kunt laten lijken door het gebruik van staande lampen? Deze multifunctionele lamp is een zeer goede vervanger van de bekende buitenlamp met sensor.

3. Een mooie draagbare lamp

In de winter is een draagbare lamp gewoon praktisch om mee te nemen als je op een donker plekje buiten gaat kijken. Een oplaadbare draagbare lamp is functioneel omdat je geen last hebt van kabels en je deze mee kan nemen in weer en wind.

Maar ook als het zomer is, heeft een dergelijke lamp grote voordelen. Je kan deze op tafel zetten als je bij donker in de tuin zit. Maar ook op de camping en aan het water zijn deze lampen perfect te gebruiken. Uiteraard zijn er ook romantische modellen.

4. Uplighters

Heb je een tuin met een paar flinke bomen of struiken, kies dan voor grondspots. Het van onder oplichten van een boom of een struik geeft een heel bijzonder effect. Er zijn veel kleuropties mogelijk vandaag de dag en natuurlijk behoren wisselende kleuren ook tot het assortiment van de uplighters.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment